4p

Skót kommentárok szerint csapatuk gyenge volt, a magyarok jobban bántak a labdával. A skót szövetségi kapitány mérges a bíróra és a VAR-ra.   

Magyarországot az Európa-bajnokság (Eb) sötét lovaként tartották számon – ez a jóslat valószínűleg nem jön be, de a magyar csapat kiejtette a keveset lövő skót gárdát egy újabb nagy tornáról, ráadásul a lehető legfájdalmasabb módon, szinte az utolsó lövéssel tette ezt, írja a Scotsman a foci-Eb vasárnapi mérkőzéséről.

Ezen Magyarország Csoboth Kevin a 100. percben – a hosszabbítás utolsó, 10. percében – lőtt  góljával 1:0-ra verte Skóciát. Ezzel a magyar tizenegy életben tartotta a reményt a továbbjutásra (ez a többi csoport eredményeitől függ), a skót tizenegy pedig kiesett.

A skót lap szerint ez újabb kudarc számukra. „Skóciát ismét a helyére tették. Természetesen már jól ismeri ezt a helyet: kint áll az esőben, és csak nézi az ablakon keresztül, ahogy a héten kezdődik a kieséses szakasz.”

Igaz, Skócia legalább egy kis kegyelemben részesült azáltal, hogy – írja némi iróniával a szerző, Alan Pattullo – megkímélték egy újabb kínszenvedéstől: nem kell két ponttal a zsebében, a továbbjutásban reménykedve várakoznia a többi eredményre.

Varga Barnabás és Wilii Orbán küzd Scott McKennával a labdáért – a magyar csapat a skót fölé nőtt
Varga Barnabás és Wilii Orbán küzd Scott McKennával a labdáért – a magyar csapat a skót fölé nőtt
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A szerző kritizálja saját csapatát, amely szerinte elnyerhetné a legkevesebbet lövő csapat címét. Kritikával illeti ugyanakkor a szervezőket is, akik bizonytalankodtak a magyar csatár, Varga Barnabás komoly sérülése láttán, így a magyar csapatkapitány, Szoboszlai Dominik segítette behúzni a hordágyat a pályára. „Ezek a szörnyű, aggasztó jelenetek elegendők voltak arra, hogy mindent perspektívába helyezzenek, beleértve Skócia bánatát is.”

A szerző egyúttal csodálkozásának adott hangot, hogy Varga egyértelműen súlyos sérülése ellenére (Angus Gunn skót kapussal ütközött egy beadásnál) a VAR végül nem ítélt büntetőt Magyarország javára. Nem sokkal később ugyanakkor egy skót játékost gyömöszöltek meg a magyar 16-oson belül (Willi Orbán volt az elkövető), a büntető azonban ezúttal is elmaradt.

Alan Pattullo többször is megjegyzi, hogy csapata szinte nem lőtt kapura, azaz nem nehéz megtalálni a kiesés okát.

Miközben szurkolóik emelték az Eb színvonalát, addig a csapatukra az ellenkezője az igaz, „nehéz volt nézni” őket. Bár „szomorú ilyet mondani”, de a skótok nagyon alacsony színvonalú játékot produkáltak, véli a szerző.

Szerinte a magyar játékosok sokkal jobban bántak a labdával, és mindegyikükön látszott, hogy Magyarország nem véletlenül van 12 hellyel előrébb a FIFA-rangsorban Skóciánál (a magyar válogatott a 27., a skót a 39.). „Ki tudja, mikor látjuk megint Skóciát?”, zárja sorait Alan Pattullo arra utalva, hogy válogatottjuk csak nagyon ritkán jut ki Eb-re vagy világbajnokságra.

A BBC kiemeli, hogy a skót szövetségi kapitány, Steve Clarke élesen kritizálta Facundo Tello döntését – az argentin játékvezető nem adott tizenegyest Skócia javára Willi Orbán már említett belépőjénél.

Clarke szerint az 100 százalékos tizenegyes volt, és azt sem érti, hogy miért nem ítélt tizenegyest a VAR sem. „Szívesen mondanék most valamit, de nem akarom, hogy megbüntessenek”, tette hozzá.

Végül pedig nézzük meg, hogyan prezentálták a tegnapi kiesést a skót újságok címlapjaikon. A The Sun skót kiadása azt írja, hogy „Véget ért a parti a skót armada számára”,  és 60 másodperc alatt, az utolsó percben véget értek az Euro-álmok.

A Daily Record szintén azt emeli ki, hogy egy utolsó pillanatban született magyar gól hazaküldte a skót csapatot. A Daily Star of Scotland egy "Auf Wiedersehen!" felirattal búcsúztatja a csapatot, a Daily Express helyi kiadása azt hirdeti, hogy "Véget ért a 16 közé kerülés álma”, a független Skócia kikiáltását pártoló The National pedig szintén szomorú skót játékosokat tett a címlapjára – „A parti véget ért”.      

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!