2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A most zajló Európa-bajnokság a német gazdaság egészét ugyan nem fogja hirtelen felvirágoztatni, de javíthatja a közhangulatot és az országimázst.

Egymilliárd euró pluszbevételt hozhat a foci-Eb a német gazdaságnak az eseményre kilátogató külföldi turisták révén – írja laptársunk, a Privátbankár a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet kutatására hivatkozva. Ez mintegy 0,1 százalékponttal növeli majd meg az ország GDP-jét a második negyedévben.

Az esemény megdobja mind a szálláshelyek, mind a vendéglátóhelyek bevételeit. Ugyanakkor a hatás csak rövidtávú lesz: a szolgáltatói szektor bevételei a második negyedév növekedését követően – miután a külföldi szurkolók hazatérnek – a harmadik negyedévben valószínűleg csökkenni fognak, és összességében szinten maradnak.

A hazai közhangulatnak is jót tesz, hogy legalább kijutott a magyar válogatott
A hazai közhangulatnak is jót tesz, hogy legalább kijutott a magyar válogatott
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Egy elemzés a 2006-os, szintén német rendezésű foci-vb-ről megállapította: az akkori torna sikeres megrendezése, valamint a sportsiker leginkább az imázsra és a hangulatra gyakorolt pozitív hatást.

Egyrészt javította Németország imázsát külföldön, ami hosszútávon jótékonyan hathatott a turizmusra és az exportra is. Másrészt pozitív irányba vihette el a belföldi közhangulatot, és ezáltal elősegíthette a konjunktúrát – hiszen a jókedvű emberek szívesebben és többet vásárolnak.

Egy brit tanulmány szerint egyébként a vb-győztes (és ez bizonyos fokig feltehetően egy Eb-győztesre is igaz) sokkal többet profitál, mint a házigazda ország. Míg utóbbira nem gyakorol jelentős gazdasági hatást a vb, addig a világbajnok ország GDP-jét 0,48 százalékkal meglöki a győzelem.

A teljes írást a Privátbankáron olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!