TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Miután számos kritikát és módosítási javaslatot kapott a rövidített munkaidő után járó támogatási rendszer, a kormány átalakítja a gazdaságvédő stratégia egyik legfontosabb elemét. Egyelőre csak pontosításokról beszélt Palkovics László.

Sok kritikát kapott a legfontosabb gazdaságvédelmi intézkedés

Az öt főnél nagyobb cégeknél az elmúlt hónap legalább 50-60 ezer fős elbocsátása után újabb 90-100 ezer ember veszítheti el állását - számoltunk be hétfőn a GKI friss felmérésől. Ennek elsősorban a kormány bérkiegészítési programja szabhatna gátat, az azonban a vártnál jóval kisebb terhet vállal át a járvány miatt bajba került cégek terheiből, így csak keveseknek jelent érdemi segítséget, a munkavállalók megtartása a támogatás igénybevétele után is jelentős erőforrást igényel a vállalkozásoktól.

A szakértők részéről számos kritikát kapott a rendszer - nem csak az átvállalás szerény mértékét, hanem a túlzott adminisztrációt valamint a számos homályos pontot illetően is. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a gazdaságvédelmi akciótervhez egy sor javaslatot is tett, erről nemrég Parragh László beszélt az mfor.hu-nak - az elnök azt is mondta lapunknak, hogy az MKIK-nak a bértámogatás esetében az állam által átvállalt részre is van módosító jellegű javaslata. Parragh László jelezte: tudomása szerint ezen a héten újabb bejelentések várhatók a témakörben.

Átalakítják a rövidített munkaidő után járó támogatást

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Hír TV-ben mondta el vasárnap este: átalakítják a rövidített munkaidő utáni támogatást; a gazdaságvédő stratégián a partnerekkel való egyeztetés után igazítanak. Arra nem utalt, növelik-e az állami támogatás mértékét; azt mondta, "csak annyi fog történni", hogy az ipari partnerek  számára pontosítanak bizonyos elemeket, hogy egyszerűbb legyen igénybe venni. A miniszter hozzátette: a múlt hét közepe óta lehet pályázni, a pályázók száma naponta változik, a tapasztalatok ezidáig pozitívak.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Laptársunk, a Privátbankár.hu körbenézett a piacon, mit szólnak a cégek a programhoz, akarnak, illetve tudnak-e élni a lehetőséggel, és ha nem, mi annak az oka - a kisebb vállalkozások elkeseredettek, a nagyobb cégek, köztük tőzsdén forgó vállalatok még vizsgálják a program feltételeit. Az összeállítást itt olvashatja >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.