2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután számos kritikát és módosítási javaslatot kapott a rövidített munkaidő után járó támogatási rendszer, a kormány átalakítja a gazdaságvédő stratégia egyik legfontosabb elemét. Egyelőre csak pontosításokról beszélt Palkovics László.

Sok kritikát kapott a legfontosabb gazdaságvédelmi intézkedés

Az öt főnél nagyobb cégeknél az elmúlt hónap legalább 50-60 ezer fős elbocsátása után újabb 90-100 ezer ember veszítheti el állását - számoltunk be hétfőn a GKI friss felmérésől. Ennek elsősorban a kormány bérkiegészítési programja szabhatna gátat, az azonban a vártnál jóval kisebb terhet vállal át a járvány miatt bajba került cégek terheiből, így csak keveseknek jelent érdemi segítséget, a munkavállalók megtartása a támogatás igénybevétele után is jelentős erőforrást igényel a vállalkozásoktól.

A szakértők részéről számos kritikát kapott a rendszer - nem csak az átvállalás szerény mértékét, hanem a túlzott adminisztrációt valamint a számos homályos pontot illetően is. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a gazdaságvédelmi akciótervhez egy sor javaslatot is tett, erről nemrég Parragh László beszélt az mfor.hu-nak - az elnök azt is mondta lapunknak, hogy az MKIK-nak a bértámogatás esetében az állam által átvállalt részre is van módosító jellegű javaslata. Parragh László jelezte: tudomása szerint ezen a héten újabb bejelentések várhatók a témakörben.

Átalakítják a rövidített munkaidő után járó támogatást

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Hír TV-ben mondta el vasárnap este: átalakítják a rövidített munkaidő utáni támogatást; a gazdaságvédő stratégián a partnerekkel való egyeztetés után igazítanak. Arra nem utalt, növelik-e az állami támogatás mértékét; azt mondta, "csak annyi fog történni", hogy az ipari partnerek  számára pontosítanak bizonyos elemeket, hogy egyszerűbb legyen igénybe venni. A miniszter hozzátette: a múlt hét közepe óta lehet pályázni, a pályázók száma naponta változik, a tapasztalatok ezidáig pozitívak.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Laptársunk, a Privátbankár.hu körbenézett a piacon, mit szólnak a cégek a programhoz, akarnak, illetve tudnak-e élni a lehetőséggel, és ha nem, mi annak az oka - a kisebb vállalkozások elkeseredettek, a nagyobb cégek, köztük tőzsdén forgó vállalatok még vizsgálják a program feltételeit. Az összeállítást itt olvashatja >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!