4p

Az MKIK szerint már idén el kell kezdeni a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

Egy sor új javaslatot tett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a gazdaságvédelmi akciótervhez – közölte lapunkkal Parragh László, a kamara elnöke, aki ebbéli szándékukat múlt héten jelezte az Mfor-nak.

Parragh László
Parragh László

Ezek része, hogy a bértámogatás igényléséhez jóval egyszerűbb adminisztrációt kell előírni, mint ami a kormányrendeletben szerepel. Az elnök szerint a NAV-nak rendszerszinten benyújtott bevallások szükséges adatokkal történő kiegészítésének elégnek kellene lennie, hogy a folyamat elinduljon.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett ilyen gyorsan jogszabályba foglalni a bértámogatás feltételeit, ha utóbb számos módosító javaslatot fogalmaznak meg a piaci szereplők, azt mondta, hogy most a gyors döntések ideje jött el, és az előttünk álló időszakban ilyen jogalkotás várható, a rendelkezéseket folyamatosan kell az aktuális helyzethez igazítani.

Ez az álláspont fogalmazódik meg egyébként a kamara honlapján frissiben felkerült, a gazdasági akciótervhez készült dokumentumból is, melynek első pontja szerint „valamennyi intézkedés mihamarabbi bevezetése szükséges”, hozzátéve, hogy „gondoskodni kell a jogi szabályozás folyamatos, valós élethez történő igazításáról”.

Parragh László azt is mondta lapunknak, hogy tudomása szerint jövő héten újabb bejelentések várhatók ebben a témakörben.

A bértámogatás esetében az állam által átvállalt részre is van módosító jellegű javaslatuk, de mértékekről nem kívánt egyelőre beszélni. Az viszont már a kamarai honlapra feltöltött dokumentumból derül ki, hogy a támogatást a kormányrendeletben szereplőnél jóval szélesebb körben tennék hozzáférhetővé, azoknál a cégeknél is, amelyek teljes leállásra kényszerülnek.

Javasolják továbbá az adóbevallási, illetve befizetési határidők elcsúsztatását, rugalmas kezelését, ideértve a május végén esedékes társasági adóbefizetést is. Jelzése szerint erre a javaslatukra is van fogadókészség a kormány részéről (a vállalati szektorból érkezett lapunkhoz olyan panasz, hogy az eddig megjelent kormányrendeletekben az ígéretek ellenére nincs nyoma az adózási határidők halasztásának).

Amint ebben a cikkünkben jeleztük, érkezett javaslat arra is, hogy a katás vállalkozásokra kiterjesszék a bértámogatást, ezt most Parragh László megerősítette, hogy az önfoglalkoztatókat is be kellene vonni ebbe a körbe.

A 13. havi nyugdíj visszavezetését pedig már idén elkezdenék, és 2021-ig le is zárnák, mert az időseknek most van szükségük erre a támogatásra.

A kamara fontosabb javaslatai, amelyeket eljuttattak a kormány számára:

 • Álláskeresési portál kialakítása, állami irányítással, kamarai részvétellel.
 • A Munkahelyvédelmi Bértámogatás rendszerének kiegészítése, nagyságrendjének növelése, úgy, hogy minden rászoruló vállalkozás – a teljes leállásra, bezárásra kényszerülők is – támogatása megvalósuljon, lehetőség szerint minél hamarabb (a vállalkozásoknak azonnali támogatásra van szükségük), a támogatás mértékének differenciálása mellett.
 • Azoknál a vállalkozásoknál, ahol az árbevétel visszaesés meghaladja az 50%-ot kiemelten fontos az állami szerepvállalás, a támogatás biztosítása.
 • Az adó- és járulékfizetési kötelezettség rugalmas átütemezése.
 • A 47/2020 (III.18.), a 61/2020 (III.23.), valamint a 68/2020 (III.26.) kormányrendeletekben nevesített egyes szakmák, TEAOR számmal azonosított tevékenységek számára kihirdetett kedvezmények kiterjesztése.
 • A tanuló foglalkoztatása során felmerülő juttatások finanszírozásának újragondolása.
 • A munkanélküli ellátás (álláskeresési járadék) folyósítási idejének felülvizsgálata.
 • Javasoljuk, hogy a betegszabadság idejére 100%-os táppénz legyen biztosítva úgy, hogy a különbözetet a TB fedezze.
 • Javasoljuk a 13. havi nyugdíjak még ez évben megkezdődő és 2021-ben lezáruló visszavezetését, mivel ez a két év lesz a legnehezebben túlélhető a nyugdíjasok számára.
 • HIPA és építményadó rendszerének újragondolása.
 • A bölcsődei ellátás támogatását javasoljuk kiterjeszteni az óvodákra is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!