<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az MKIK szerint már idén el kell kezdeni a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

Egy sor új javaslatot tett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a gazdaságvédelmi akciótervhez – közölte lapunkkal Parragh László, a kamara elnöke, aki ebbéli szándékukat múlt héten jelezte az Mfor-nak.

Parragh László
Parragh László

Ezek része, hogy a bértámogatás igényléséhez jóval egyszerűbb adminisztrációt kell előírni, mint ami a kormányrendeletben szerepel. Az elnök szerint a NAV-nak rendszerszinten benyújtott bevallások szükséges adatokkal történő kiegészítésének elégnek kellene lennie, hogy a folyamat elinduljon.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett ilyen gyorsan jogszabályba foglalni a bértámogatás feltételeit, ha utóbb számos módosító javaslatot fogalmaznak meg a piaci szereplők, azt mondta, hogy most a gyors döntések ideje jött el, és az előttünk álló időszakban ilyen jogalkotás várható, a rendelkezéseket folyamatosan kell az aktuális helyzethez igazítani.

Ez az álláspont fogalmazódik meg egyébként a kamara honlapján frissiben felkerült, a gazdasági akciótervhez készült dokumentumból is, melynek első pontja szerint „valamennyi intézkedés mihamarabbi bevezetése szükséges”, hozzátéve, hogy „gondoskodni kell a jogi szabályozás folyamatos, valós élethez történő igazításáról”.

Parragh László azt is mondta lapunknak, hogy tudomása szerint jövő héten újabb bejelentések várhatók ebben a témakörben.

A bértámogatás esetében az állam által átvállalt részre is van módosító jellegű javaslatuk, de mértékekről nem kívánt egyelőre beszélni. Az viszont már a kamarai honlapra feltöltött dokumentumból derül ki, hogy a támogatást a kormányrendeletben szereplőnél jóval szélesebb körben tennék hozzáférhetővé, azoknál a cégeknél is, amelyek teljes leállásra kényszerülnek.

Javasolják továbbá az adóbevallási, illetve befizetési határidők elcsúsztatását, rugalmas kezelését, ideértve a május végén esedékes társasági adóbefizetést is. Jelzése szerint erre a javaslatukra is van fogadókészség a kormány részéről (a vállalati szektorból érkezett lapunkhoz olyan panasz, hogy az eddig megjelent kormányrendeletekben az ígéretek ellenére nincs nyoma az adózási határidők halasztásának).

Amint ebben a cikkünkben jeleztük, érkezett javaslat arra is, hogy a katás vállalkozásokra kiterjesszék a bértámogatást, ezt most Parragh László megerősítette, hogy az önfoglalkoztatókat is be kellene vonni ebbe a körbe.

A 13. havi nyugdíj visszavezetését pedig már idén elkezdenék, és 2021-ig le is zárnák, mert az időseknek most van szükségük erre a támogatásra.

A kamara fontosabb javaslatai, amelyeket eljuttattak a kormány számára:

 • Álláskeresési portál kialakítása, állami irányítással, kamarai részvétellel.
 • A Munkahelyvédelmi Bértámogatás rendszerének kiegészítése, nagyságrendjének növelése, úgy, hogy minden rászoruló vállalkozás – a teljes leállásra, bezárásra kényszerülők is – támogatása megvalósuljon, lehetőség szerint minél hamarabb (a vállalkozásoknak azonnali támogatásra van szükségük), a támogatás mértékének differenciálása mellett.
 • Azoknál a vállalkozásoknál, ahol az árbevétel visszaesés meghaladja az 50%-ot kiemelten fontos az állami szerepvállalás, a támogatás biztosítása.
 • Az adó- és járulékfizetési kötelezettség rugalmas átütemezése.
 • A 47/2020 (III.18.), a 61/2020 (III.23.), valamint a 68/2020 (III.26.) kormányrendeletekben nevesített egyes szakmák, TEAOR számmal azonosított tevékenységek számára kihirdetett kedvezmények kiterjesztése.
 • A tanuló foglalkoztatása során felmerülő juttatások finanszírozásának újragondolása.
 • A munkanélküli ellátás (álláskeresési járadék) folyósítási idejének felülvizsgálata.
 • Javasoljuk, hogy a betegszabadság idejére 100%-os táppénz legyen biztosítva úgy, hogy a különbözetet a TB fedezze.
 • Javasoljuk a 13. havi nyugdíjak még ez évben megkezdődő és 2021-ben lezáruló visszavezetését, mivel ez a két év lesz a legnehezebben túlélhető a nyugdíjasok számára.
 • HIPA és építményadó rendszerének újragondolása.
 • A bölcsődei ellátás támogatását javasoljuk kiterjeszteni az óvodákra is.