2p

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint törvénysértő a 18 fokos irodaszabály, több okból is. A szakszervezet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi bejelentésére reagált, miszerint 18 foknál magasabb hőmérsékletet télen sem fognak biztosítani az állami intézményekben. 

A szövetség felszólítja a döntéshozókat, fejezzék be a munkavállalók és a szociális párbeszéd rendszere elleni ámokfutást. És hogy miért többszörösen törvénysértő egy ilyen intézkedés?

Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez

– idézi közleményében az Alaptörvény megfelelő cikkelyét a Magyar Szakszervezeti Szövetség a hír kapcsán, miszerint 18 foknál télen sem lesz melegebb az állami intézményekben. Hideg irodában dolgozni egészségkárosító, kockázatos és felháborítóan méltatlan munkakörülmény. 

18 fokban így fogunk dideregni. Fotó: Depositphotos
18 fokban így fogunk dideregni. Fotó: Depositphotos

Vagyis, törvényellenes és jogsértő – szögezi le Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke szerint ugyanis az ominózus – valószínűleg ismételten hatástanulmányok nélkül meghozott – döntésselmunkáltatóként is súlyosan megsérti a kormány a munkavállalók jogait és veszélyezteti egészségüket is.

Ezzel a hatalom képviselői megszegték a Brüsszelben tett ígéretüket is, miszerint a munkavállalókat érintő változásokról nem fognak az érdekképviseletekkel való egyeztetés nélkül dönteni.

A kormánynak ezzel a döntéssel ismét sikerült a legrosszabb munkáltatók közé felküzdeni magát, rossz példát mutatva ezzel más munkaadónak is.

A 18 fokos hőmérséklet-korlátozás a hatályos munkavédelmi szabályokat is súlyosan sérti, miközben a takarékosság jegyében elég lenne csak fokozottan betartani a törvényben előírt hőmérsékletet. Ugyanis 25 százalék energiát valószínűleg így is meg lehetne spórolni – állítja az elnök a MASZSZ szakértőinek véleményére is hivatkozva.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólítja a kormányt: fejezze be a munkavállalók elleni ámokfutást, állítsa vissza a törvényes – nem veszélyhelyzeti – kormányzást és a valódi szociális párbeszédet. A MASZSZ és a szövetség munkavédelmi szakértői készen állnak az egyeztetésekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!