<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

„Derült égből villámcsapásként” érték az elbocsátások a meteorológus szakmát, a szakszervezetek tiltakoznak. 

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége és a Meteorológus Dolgozók Szakszervezete jegyzi azt a szerkesztőségünknek is megküldött közleményt, amelyben így fogalmaznak:

„az OMSZ vezetők statáriális felmentése a közvéleményben joggal váltott ki ellenérzést. Tiltakozunk az indokolatlan és elfogadhatatlan döntés ellen!”

Mint írják, az Országos Meteorológiai Szolgálat a WMO (Nemzetközi Meteorológiai Világszervezet) által elismert, nemzetközi hírnévvel rendelkező 150 éves intézmény, melynek komoly tekintélye van az időjárás tudománnyal foglalkozók körében, az itt dolgozók keresett – és jól kereső – szakemberek a világban. A meteorológia egy gyorsan fejlődő tudomány, melyben többdiplomás, idegen nyelvet beszélő, az informatika világában jól boldoguló szakemberek dolgoznak. Mint a tudomány általában, a politikától függetlenül, belső szabályaik szerint működik.  A közleményt kiadó szakszervezetek úgy látják, hogy a szakember augusztus 20-ai tűzijáték előkészítése során is így végezték munkájukat, a nemzetközi protokollokat követve.

Később is dönthettek volna a tűzijátékról

A szakszervezetek közleményükben kiemelték, hogy az időjárás teljes pontossággal valószínűleg soha nem lesz prognosztizálható, így a tűzijáték megkezdése előtt minél később születik meg a döntés, annál nagyobb lehet az előrejelzés pontossága. Mint írják, most már világosan látszik, hogy 16 óra körül (tehát a tűzijáték megkezdése előtt 5 órával) lehetett volna nagy pontossággal dönteni a rendezvény megtartásáról.

A közleményben ugyanakkor kijelentik, hogy bár

„nyilván az Operatív Törzsön nagy nyomás volt, hogy mikor hozza már meg a döntést, ugyanakkor ez a felelős, az állam által felhatalmazott testület nem háríthatja át a felelősséget más szervre, mint ahogy az operációt végző professzor sem bízhatja a legfontosabb döntést az asszisztensére. Ha a döntést 16 óra körül hozták volna meg, akkor sokkal nagyobb lehetett volna a „találati pontosság”. Jelentős időjárás romlás esetén a tűzijátékot még a megkezdése előtt le lehetett volna állítani.”

A szakszervezetek végül megismételték, hogy a hirtelen vezetői felmentésekről szóló döntések „derült égből villámcsapásként” érték a meteorológus szakmát.