3p

„Derült égből villámcsapásként” érték az elbocsátások a meteorológus szakmát, a szakszervezetek tiltakoznak. 

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége és a Meteorológus Dolgozók Szakszervezete jegyzi azt a szerkesztőségünknek is megküldött közleményt, amelyben így fogalmaznak:

„az OMSZ vezetők statáriális felmentése a közvéleményben joggal váltott ki ellenérzést. Tiltakozunk az indokolatlan és elfogadhatatlan döntés ellen!”

Mint írják, az Országos Meteorológiai Szolgálat a WMO (Nemzetközi Meteorológiai Világszervezet) által elismert, nemzetközi hírnévvel rendelkező 150 éves intézmény, melynek komoly tekintélye van az időjárás tudománnyal foglalkozók körében, az itt dolgozók keresett – és jól kereső – szakemberek a világban. A meteorológia egy gyorsan fejlődő tudomány, melyben többdiplomás, idegen nyelvet beszélő, az informatika világában jól boldoguló szakemberek dolgoznak. Mint a tudomány általában, a politikától függetlenül, belső szabályaik szerint működik.  A közleményt kiadó szakszervezetek úgy látják, hogy a szakember augusztus 20-ai tűzijáték előkészítése során is így végezték munkájukat, a nemzetközi protokollokat követve.

Később is dönthettek volna a tűzijátékról

A szakszervezetek közleményükben kiemelték, hogy az időjárás teljes pontossággal valószínűleg soha nem lesz prognosztizálható, így a tűzijáték megkezdése előtt minél később születik meg a döntés, annál nagyobb lehet az előrejelzés pontossága. Mint írják, most már világosan látszik, hogy 16 óra körül (tehát a tűzijáték megkezdése előtt 5 órával) lehetett volna nagy pontossággal dönteni a rendezvény megtartásáról.

A közleményben ugyanakkor kijelentik, hogy bár

„nyilván az Operatív Törzsön nagy nyomás volt, hogy mikor hozza már meg a döntést, ugyanakkor ez a felelős, az állam által felhatalmazott testület nem háríthatja át a felelősséget más szervre, mint ahogy az operációt végző professzor sem bízhatja a legfontosabb döntést az asszisztensére. Ha a döntést 16 óra körül hozták volna meg, akkor sokkal nagyobb lehetett volna a „találati pontosság”. Jelentős időjárás romlás esetén a tűzijátékot még a megkezdése előtt le lehetett volna állítani.”

A szakszervezetek végül megismételték, hogy a hirtelen vezetői felmentésekről szóló döntések „derült égből villámcsapásként” érték a meteorológus szakmát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!