7p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.

Lapunk is beszámolt róla, hogy egy új kormányrendelet értelmében csütörtöktől lehet futballmeccset és szabadtéri színházi előadásokat is tartani. Mivel alig telt el idő az új döntés óta, ezért az összes szabadtéri színház honlapján az a tájékoztatás szerepel még, hogy a kormány döntése értelmében augusztus 15-ig semmilyen rendezvény nem tartható, ezért az addig betervezett előadásaikat lemondták és átszervezik. Megkérdeztük őket, mi várható a rendelet hatályba lépésével.

Most nem fognak ilyen sűrűn ülni az emberek. Fotó: Brodway.hu
Most nem fognak ilyen sűrűn ülni az emberek. Fotó: Brodway.hu

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad a júniusi előadásokat mind lemondta, melyeket lehetetlen már visszaszervezni.

„A jegyértékesítés a járvány miatt érthetően leállt, és jelenleg nem tudjuk, hogy a vásárlási kedv milyen mértékben aktiválódik. Az egyes előadások jegyértékesítésére rendelkezésre álló idő, és az arra fordítandó marketingköltségek tekintetében sem kiszámítható, hogy elegendő vendéget tudnánk-e behozni az előadásokra, a színházakba ” – mondja Bán Teodóra, a Margitszigeti Szabadtéri Színház igazgatója.

Hozzátette, a nyitás mellett állnak, de nem lehet minden áron megmenteni jó néhány meghirdetett előadást vagy koncertet. 

„A feladat a költségek és a kimaradó jegybevétellel kialakuló veszteség minimálisra csökkentése, bár erre vonatkozóan kevés a lehetőség. Például a jegyár emelésével lehetne kompenzálni, de ez lehetetlen, hiszen nem terhelhető át a közönségre a színházak kimaradó bevétele, de az sem várható el, hogy a fellépők vagy az együttesek gázsija csökkenjen” – hangsúlyozza az igazgató.

Igen fontos a bevételek kalkulációja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat közös fenntartású és működtetésű színházában az újraindulás feltételeinek ismeretében, matematikai számításokkal alátámasztva szeretnék tisztázni lehetőségeiket legkésőbb június 10-ig, hogy tájékoztatni tudják a közönséget.

„Jelenleg ugyan nincs létszámkorlátozás, de a sorokon belül a közösségi távolság kritériumát alkalmazva - mely szerint a családtagok összeültethetők, tehát azok kivételével - minden 4. székre ültethető le néző, ami maximum 1200 nézőt jelent” – számol Bán Teodóra.

Javaslatuk épp ezért a Margitszigeti Szabadtéri Színház jó adottságaira hivatkozva a sakktáblaszerű ültetés lenne. Úgy tűnik egyébként, hogy mivel a Szegedi Nyári Játékokat már korábban lemondták, így az országban kizárólag a margitszigeti maradt az egyetlen nagy befogadóképességű szabadtéri színház.

Úgy pedig még kevésbé pozitív a mérleg, ha a családok, párok mégsem ülhetnek egymás mellé, mert akkor a nézőtér egynegyedén mindössze 750 nézőt lehet leültetni, vagyis a jegyek 25 százaléka maradna értékesíthető, ennyiből származna bevételük. A legújabb rendelet egyébként nem tér ki külön erre, csak reménykedni lehet abban, hogy marad a régi kitétel, miszerint a családok és párok ülhetnek egymás mellé.

Ezzel együtt vannak terveik, hogy mely előadásokat szeretnék megtartani a kormányrendeletben foglaltak figyelembe vételével:

  • július 17-én a Piotr Beczala és Rost Andrea gálakoncertet, az ODZ zenekarral
  • július 30-án a Federico Fellini-100 filmzene koncertet és Nino Rota filmzenekoncertet
  • az augusztus 20-ra tervezett Erkel: Bánk bán című operát, az Elysabeth musical bemutatót, de több más koncert között a Fenyő koncertet is. 

A többi színháznál is érdeklődtünk, mit szólnak a kormányzati bejelentéshez.

VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

"Örülünk a kormány május 27-i rendeletének, mely meghatározott feltételek mellet lehetőséget ad a szabadtéri színházak megnyitására is" - mondja Benkő Nóra, a színpad tavasszal kinevezett igazgatója.

A lemondott júniusi előadásokat viszont már nem szeretnék, de nem is tudnák visszaállítani, mivel a jegyeladásra és promócióra szánt szükséges idő nem áll rendelkezésre. Terveik szerint július 11-én az Összefogás Gálával nyitják meg az idei évadukat abban bízva, hogy addig esetleg újabb engedményeket kapnak a szabadtéri színházak az ültetés vagy nézők fogadása terén. Amennyiben nem így történik, akkor a jelenleg is hatályos szabályozás értelmében minden negyedik helyre árusítanak jegyet a nézőtéren.

" A Városmajori Szabadtéri Színpad, mint nyári játszóhely nyitásra kész évadtervvel rendelkezik, amelyet szeretnénk minél teljesebb formában megvalósítani. Természetesen számunkra is fő a biztonság, ezért a távolságtartás szabályaira, valamint az egészség megóvására vonatkozó elővigyázatossági intézkedések betartása mellett indítjuk idei évadunkat!" - tette hozzá az igazgató. 

Honlapjuk szerint a Városmajori Szabadtéri Színpadra július 18. a legkorábbi időpont, amire már lehet jegyet vásárolni, Kamarás Iván előadására.

Bizonytalan, mikor és hol láthatjuk legközelebb a Magyar Nemzeti Cirkusz sátrát. Fotó: Wikiepdia
Bizonytalan, mikor és hol láthatjuk legközelebb a Magyar Nemzeti Cirkusz sátrát. Fotó: Wikiepdia

MAGYAR NEMZETI CIRKUSZ

Megkérdeztük a Magyar Nemzeti Cirkuszt is, mennyire tudják hirtelen átszervezni a napjaikat a tegnapelőtt kijött rendelet értelmében, de csak szűkszavú választ kaptunk, sőt, mintha attól tartanának, hogy nem csak enyhítések, de újabb szigorítások is napvilágot láthatnak akár.

„Előadásokat egyelőre nem tartunk. A korlátozások feloldása és az esetleges újabb korlátozások függvénye a cirkusz üzemelése. Viszont Safari Parkunk május elején megnyílt, amelyre időpont foglalással lehet bejelentkezni.”

SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

"Az idei év valószínűleg fekete betűkkel fog bekerülni a Szegedi Szabadtéri Játékok krónikáinak íróinál, mert sajnos a világjárvány elsodorja a fesztivál Dóm téri előadásait” - mondta pénteki online sajtótájékoztatójukon Herczeg Tamás igazgató, utalva ezzel arra, hogy a május 27-i kormányrendelet már nem segít rajtuk, idén bevétel nélkül maradnak.

A 2020-as Dóm térre tervezett előadások megtartására nincs lehetőség, az előadások jegyeinek visszaváltása, cseréje május 29-én meg is kezdődött. A nézőknek lehetőségük van lemondani a jegyükről, melynek árával támogathatják a fesztivál működését, de a visszaváltás mellett szabad felhasználású jegyre is cserélhetik, amit a jövő évad tetszőleges előadására tudnak érvényesíteni. Azok, akik az utóbbi lehetőséget választják, kedvezménykupont kapnak. Ugyanakkor az Újszegedi Szabadtéri Színpadon még van remény a produkciók bemutatására. Ezzel kapcsolatban még folynak az egyeztetések. 

A fesztivál jövőre lesz 90 éves, s az idei évad programjait egy az egyben átteszik jövőre. Így már azt is tudják, hogy a jövő évi évad július 2-án Andrew Lloyd Webber és Tim Rice varázslatos művével, a Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperával indul majd.

BUDAI SZABADTÉRI SZÍNPAD

A Budai Szabadtéri Színpadtól (Csillebérc) kapott információnk szerint újragondolják a nyarat, egyelőre csak annyit tudnak, hogy július 1-jével nyitnak, a tervek szerint egy operett és musical gálával.

NAGYERDEI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen) honlapján még mindig ez áll: Újratervezés. Ennek ellenére a weblap szerint a júliusi előadásokra továbbra is lehet jegyeket vásárolni, köztük az évad első eseményére, július 5-re, a Győri Balett Anna Kareninájára. Választ egyelőre nem kaptunk tőlük, amint megérkezik, ezzel is frissítjük cikkünket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!