2020. május 28. 06:23

Ennek biztos semmi köze ahhoz, hogy vasárnap Puskás-FTC meccset rendeznek.

Újra látogathatják a stadionokat a szurkolók, fogadhatnak nézőket a szabadtéri kulturális intézmények. Egy tegnap megjelent kormányrendelet ugyanis látogathatóvá teszi a szabadtéri rendezvényeket, bizonyos megkötésekkel.

A Puskás Akadémia lelátói sem tátonganak majd üresen A Puskás Akadémia lelátói sem tátonganak majd üresen

Szabadtéri rendezvénynek a négy fallal körülvett, fedett helyen kívül zajló rendezvényeket definiálja a jogszabály. Így a stadionok, nyitott uszodák, szabadtéri színpadok, mozik befértek a jogszabály hatálya alá. Sőt, a sátorban tartott cirkuszi előadás is.

Arra azonban ügyelni kell, hogy a nézők megfelelő távolságban legyenek egymástól, és az előadás alatt - különösen a szönetekben is betartsák az óvintézkedéseket, például a másfél méteres távolságtartást. Ennek értelmében ahol ülőhelyek vannak, ott csak minden negyedik székre szabad nézőt ültetni - de a páholyokat mentesíti e feltétel alól a rendelet - valamint közvetlenül egymás mögé sem lehet látogatót ültetni.

A rendező feladata, hogy eltávolítsa a helyszínről azokat, akik megszegik ezeket a szabályokat.

Az alábbi rendezvények esetében fogadhatnak nézőt mától a szervezők:

  • sportrendezvény
  • színházi előadás
  • mozi
  • cirkusz
  • a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás
  • az irodalmi és könyvszakmai rendezvény
  • a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény

A nemzeti park igazgatóságok által fenntartott szabadtéri bemutató létesítményeket is fel lehet keresni.

Továbbra sem engedik meg viszont a zenés, táncos rendezvények - koncertek, fesztiválok - látogatását, ahová nem kell ülőhelyet váltani.

Mivel a rendelet a mai naptól hatályba lép, már a ma esti előadásokra is mehetnének az érdeklődők, bár kérdés, hogy a szervezők felkészültek-e az nézők fogadására. A nézőtér átalakítása biztos időt vesz igénybe. De például a magyar első osztályú labdarúgó bajnokság hétvégi fordulóját már a szurkolók előtt rendezhetik meg. Vasárnap például Puskás Akadémia FC-Ferencváros meccs lesz, amelyen ha a telt ház nem is, de a szezon csúcs nézőszáma garantált - és Orbán Viktor kormányfő felbukkanására is számítani lehet.

Mfor-vélemény

A kormány eddig azon az állásponton volt, hogy augusztus közepéig semmilyen tömegrendezvényt nem lehet megtartani, sem 500 fő felett, sem 500 fő alatt. Ehhez képest a tegnapi intézkedés jelentős könnyítésnek számít. Egyben annak a jele, hogy a kormány - ahogy ebben a videós elemzésünkben tárgyaltuk - igyekszik minden akadályt elhárítani a nyár indulására, amelyek a gazdaság újraindulását nehezíthetik meg.

Egy másik, szintén tegnap megjelent rendelet pedig a fővárosi korlátozások - szerdán már beharangozott - lazításáról szól, amely értelmében a vendéglátóhelyek belső tereiben is helyet foglalhatnak a vendégek, valamint a játszóterek is kinyitnak.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.