3p

Egyelőre nem világos, hogy mikor kapják meg az érintettek a pluszpénzt, és milyen mértékű lesz a korrekció. A Liga Szakszervezetek több javaslatot is megfogalmazott, az egyeztetések szeptemberben folytatódnak.

Várhatóan tovább emelkedik a minimálbér idei összege, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának augusztus végi ülésén a munkáltatók is elismerték, hogy indokolt a bérkorrekció - mondta a Napi.hu-nak Mészáros Melinda, a szakszervezeti konföderáció elnöke.

Ugyanakkor véleménye szerint tévesek azok a sajtóban megjelent információk, amelyek eredménytelennek értékelték a múlt heti tárgyalást a szakszervezetek és a munkáltatók között.

A remény hal meg utoljára. Fotó: Depositphotos
A remény hal meg utoljára. Fotó: Depositphotos

A minimálbér korrekciója nem újonnan felmerülő javaslat, a tavaly év végén megkötött bérmegállapodásban rögzítették az aláíró felek az évközi béremelés feltételeit.

Mészáros Melinda felidézte, hogy a minimálbér idén januárban 16 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az éves infláció minden várakozás szerint ennél magasabb lesz, vagyis korrekció nélkül reálbércsökkenés érné a legalacsonyabb keresetűeket és a szociális juttatásra jogosultakat.

Ennek elkerülése érdekében van szükség évközi minimálbér-emelésre, amelytől a munkáltatók sem zárkóztak el.

A Liga elnöke elmondta, az idei évre vonatkozó kiegészítő megállapodást még valóban nem tudtak aláírni a felek. A legfőbb akadályt az jelenti, hogy a 2023-as év egészére vonatkozó, végleges inflációs adat csak januárban jelenik meg. Ez az adat pedig kulcsfontosságú, mivel ez dönti el, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum idei évi emelése milyen mértékű legyen.

A Liga elnöke a béremelés konkrét lépéseire háromféle javaslatot is tett, ezekre a javaslatokra a munkáltatói oldal is nyitott volt:

  • Az inflációs előrejelzés alapján állapodjanak meg a felek.
  • Szintén az irányadó inflációs előrejelzések alapján kötnék meg a felek az évközi béremelésre vonatkozó kiegészítő megállapodást úgy, hogy amennyiben a tényleges adat eltér, ezt az eltérést figyelembe vegyék a jövő évi minimálbér-tárgyalásokon. Így, ha a vártnál magasabb lesz az infláció, akkor nagyobb mértékben nő a jövő évi minimálbér, ha alacsonyabb, akkor kisebb mértékben.
  • Együtt tárgyaljanak a felek az idei bérkompenzációról és a jövő évi minimálbér-emelésről. Ebben az esetben a tárgyalások alapját képező összeg az idei kiegészítéssel megemelt virtuális összeg lenne, és erre az összegre jönne rá januártól a rendes év eleji béremelés.

A szakszervezeti vezető lát rá lehetőséget, hogy az idei bérkiegészítésről már szeptemberben megegyezzenek az érdekképviseletek.

Ebben az esetben már októbertől magasabb összeget kapnának az érintett munkavállalók. Példaként említette, ha 2023-ra 1,5 százalékos korrekcióról születik döntés, akkor októberben, novemberben és decemberben a minimálbér összege ennél nagyobb mértékben nőne,
vagyis három hónap alatt kapnának annyival többet az alkalmazottak, hogy reálértékben ne érje őket veszteség az idei év egészét tekintve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!