2p

Van ilyen javaslat, és sem a kormány, sem az érdekképviseletek nem zárkóznak el tőle.

A napi.hu információi szerint az őszi bértárgyalások során napirendre kerül a jelenlegi minimálbér és a garantált bérminimum összevonása.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a a minimálbér összege a jelenlegi 232 ezer forintról legalább 296 400 forintra nőne (ez a jelenlegi bérminimum összege). Viszont, hogy a jelenleg a bérminimumot kapó, nagyjából 800 ezer munkavállaló se járjon rosszul, az összeget januártól 5,5 százalékkal megemelnék a Versenyszféa és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) napirendjén szereplő javaslat szerint.

Ez azt jelentené, hogy a minimálbér összege 2024-ben hirtelen egy lépésben, 34,8 százalékkal, 312 700 forintra emelkedne.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a napi.hu megkeresésére megerősítette, hogy felvetődött, a jövőben – hasonlóan a legtöbb európai országhoz – csak egy összeg legyen a kötelező legkisebb bér.

Ugyanakkor Palkovics Imre rámutatott, hogy ez kevesebb változást hozna a munkavállalók életében (akiknek csupán 5-6 százaléka, azaz 250-300 ezren dolgoznak hivatalosan minimálbérért, többségük pedig jövedelmének egy részét feketén kapja). Az igazán nagy változás az állam kiadásaiban történne, hiszen számos szociális juttatás és kedvezmény van a minimálbér összegéhez kötve, ezek összegét kellene jelentősen emelnie a kormánynak - bár Palkovics szerint a növekvő fogyasztásból adódó bevételek kompenzálnák a kiadások növekedését.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!