<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jövőre már betont fognak önteni az új blokkok helyén a külügyminiszter szerint.

Szijjártó Péter ma délelőtt a parlament fenntarthatósági bizottsága előtt jelent meg meghallgatáson, mivel a külügyminiszter az új kormányban a paksi bővítés felügyeletével is meg lett bízva. Az LMP-s Keresztes László Lóránt elnökletével összeült bizottság előtt Szijjártó arról beszélt, a jövőben az energiapolitikai kérdések megszűnnek szakmai kérdések lenni, helyette „kőkemény politikai kérdésekké” válnak, ezért is kaphatta meg ezt a feladatot az általa vezetett minisztérium.

A miniszter hosszasan ismertette a kormány a magyar energiaellátás stabilizálása érdekében tett intézkedéseit, majd rátért a paksi bővítés témájára.

"Az első beton öntése jövőre esedékes”

– mondta a miniszter, bár hozzátette, inkább az év második felében. Leszögezte azt is, hogy a célja az: 2030-ra reális legyen a Paks II. blokkjainak üzembe helyezése. A beruházás egyébként jelentős csúszásban van, még az építési engedélyeket sem kapta meg.

Arra a kérdésre, hogy a háború és a szankciók fényében hogyan lenne kiváltható az orosz fél a beruházásnál, Szijjártó kijelentette: az EU szerint sem tartozik a polgári célú nukleáris együttműködés a szankciók hatálya alá, a Roszatom vezetői pedig biztosították arról, hogy technológiai és finanszírozási szempontból is tudják folytatni a projektet.