<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Úgy tűnik a "finn testvérprojektet" végképp elkaszálták - a magyar engedélyeztetés körül egyre több a kérdőjel.

"Teljesen kizárt", hogy építési engedélyt kapjon a Hanhikivi atomerőmű megépítése - ezt Mika Lintilä, Finnország gazdasági minisztere közölte a 444.hu beszámolója szerint. Márpedig ez az erőmű gyakorlatilag Paks II testvérének tekinthető: műszaki tekintetben nagymértékben hasonlít a Paks II projekthez, és ugyanúgy a Roszatom építi - illetve építette volna, merthogy már biztosan nem kerül rá sor. 2016-ban a magyar kormány is a finn projekthez hasonlította a paksit, amikor az Európai Bizottságnak igyekeztek elmagyarázni, miért is van minden rendben az oroszok magyarországi terveivel és a beruházás finanszírozásával - erről a Privátbankár.hu írt akkor.

A Hanhikivi-1 látványterve - örökre csak egy fantáziarajz marad? Fotó: Fennovoima / FlickrA Hanhikivi-1 látványterve - örökre csak egy fantáziarajz marad? Fotó: Fennovoima / Flickr

A finn erőmű engedélyeztetési eljárása előbb kezdődött, mint Paks 2-é, de ahogy a magyar hatóság, úgy a finn sem adta még ki a létesítési engedélyt. Eddig nagyon fontos érv volt a magyar engedélyezést intéző OAH kezében, hogy amíg a finnek nem bólintanak a Roszatom terveire, addig ők is várhatnak. Most viszont eldőlt, hogy a finn engedély sohasem fog megérkezni - emlékeztet a 444.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.