Az élelmiszerárakkal párhuzamosan 33-34 százalékkal drágultak a menzák ételei – mondta Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének alelnöke az InfoRádiónak. A szeptembertől esedékes árak még bizonytalanok, mert ezekbe az önkormányzatoknak is van beleszólásuk.
A háromszori étkezés térítési díja átlagosan havonta 15-20 ezer forint lehet egy gyermek esetében, de egy korábbi törvény értelmében a térítési díj legfeljebb a nyersanyagdíj értékének összege lehet. Ez 35-40 százalékot tesz ki. Így ha a rezsi növekedését és a munkaerő drágulását is figyelembe vennénk, akkor 50 ezer forinttal kellene számolni egy hónapban egy gyerekre. Ez korosztályonként eltérő lehet.
A legújabb próbálkozás a közétkeztetésben a svédasztalos tálalás. Arról van szó, hogy a gyerekek maguk határozzák meg, miből, mennyit kívánnak fogyasztani. Idén év elején 18 intézményben egy csoport bevezette ezt a szolgáltatást. Ugyanakkor ennek a rendszernek a széles körű bevezetéséhez módosítani kell a menzák infrastruktúráját és fel kell készíteni a gyerekeket az újfajta étkezésre.
A kísérletek eredményei biztatóak. A hagyományos közétkeztetésben az előállított ételek 27 százaléka ment veszendőbe, míg a svédasztalos módszer esetén a maradék felét meg lehetett menteni. Ez a szakértő szerint több okra vezethető ez vissza. Nem az életek rossz minősége a fő gond, hanem az hogy kevés idő áll rendelkezésre a fiataloknak az étkezésre. Összesen 10-15 percük van, ami nem elég az ebédhez felszolgált 700-800 gramm étel elfogyasztására.