Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Ötödik hónapja nőnek a kórházi várólisták, hiszen november 9-én rendelte el Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere a halasztható műtétek felfüggesztését, azóta egyes várólisták döbbenetesen nagyra nőttek. Szürkehályogműtétre már több, mint tízezren várnak.

Bár február 3-án még a javuló járványügyi mutatóknak köszönhetően a miniszter engedélyezte az egynapos műtéti ellátások visszavezetését a szájsebészeti és a fül-orr-gégészeti műtéteken kívül, azóta a harmadik hullám minden eddiginél durvább adatai tovább hízlalják a többi műtétek várólistáit. Azokat a várólistákét, amelyek ’békeidőben’ sem kicsik, azaz mindig heteket, hónapokat, akár éveket is várakozni kell türelmesen, vagy türelmetlenül.

Több, mint tízezren várnak szürkehályog műtétre. Fotó: DepositphotosTöbb, mint tízezren várnak szürkehályog műtétre. Fotó: Depositphotos

A januári állapotokhoz képest az első négy helyezésben nincs változás. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános várólistái alapján íme a TOP10-es sorrend, ahol a legnagyobb mértékben nőtt a várakozók száma (az első adat 2020. november 9-i, a második a legfrissebb, március 23-i):

  1. Szürkehályog-műtét: tavaly novemberben 8731 fő, jelenleg 10220 fő várakozik. Növekedés: 1489 fő
  2. Térdprotézis műtét: 5712 főről ugrott fel 6907 főre. Növekedés: 1195 fő. 
  3. Csípőprotézis műtétek: 4516 fő helyett jelenleg már 5603 fő vár. Növekedés: 1087 fő
  4. Sérvműtétek: 655 páciens helyett jelenleg 984-en várakozik. Növekedés: 329 fő. 
  5. Hasfali-, lágyék- és sérvműtétek implantátum beültetésével: 453 főről 737 főre ugrott a várakozók száma. Növekedés: 284 fő.
  6. Laparaszkópiás epekő-beavatkozás: 838 fő helyett 618-an várják a sorukat. Növekedés: 235 fő
  7. Nyitott szívműtét: 614 helyett 837-en várnak. Növekedés: 223 fő
  8. Jelentős kiterjesztett gerincműtét: 106 fő helyett 193 fő vár. Növekedés: 87 fő. 
  9. Gerincstabilizáló műtét: 1019 főről 1087 főre változott a szám. Növekedés: 68 fő
  10. Mandula- és orrmandulaműtét: 259 fő helyett 304-en várakoznak. Növekedés: 45 fő. 

November 10-től az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében felfüggesztették a halasztható műtéteket, akkor még az egynapos sebészetet is. Kivételt képeznek a rendelkezés alól a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Továbbra is meg kell kapniuk a szükséges ellátást a rákbetegeknek, menniük kell tovább a szervezett onkológiai szűrővizsgálatoknak, nem maradhatnak el a fontos kardiológiai ellátások, biztosítani kell meddőségi kezeléseket is, és szervátültetéseket is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.