3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Ötödik hónapja nőnek a kórházi várólisták, hiszen november 9-én rendelte el Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere a halasztható műtétek felfüggesztését, azóta egyes várólisták döbbenetesen nagyra nőttek. Szürkehályogműtétre már több, mint tízezren várnak.

Bár február 3-án még a javuló járványügyi mutatóknak köszönhetően a miniszter engedélyezte az egynapos műtéti ellátások visszavezetését a szájsebészeti és a fül-orr-gégészeti műtéteken kívül, azóta a harmadik hullám minden eddiginél durvább adatai tovább hízlalják a többi műtétek várólistáit. Azokat a várólistákét, amelyek ’békeidőben’ sem kicsik, azaz mindig heteket, hónapokat, akár éveket is várakozni kell türelmesen, vagy türelmetlenül.

Több, mint tízezren várnak szürkehályog műtétre. Fotó: Depositphotos
Több, mint tízezren várnak szürkehályog műtétre. Fotó: Depositphotos

A januári állapotokhoz képest az első négy helyezésben nincs változás. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános várólistái alapján íme a TOP10-es sorrend, ahol a legnagyobb mértékben nőtt a várakozók száma (az első adat 2020. november 9-i, a második a legfrissebb, március 23-i):

  1. Szürkehályog-műtét: tavaly novemberben 8731 fő, jelenleg 10220 fő várakozik. Növekedés: 1489 fő
  2. Térdprotézis műtét: 5712 főről ugrott fel 6907 főre. Növekedés: 1195 fő. 
  3. Csípőprotézis műtétek: 4516 fő helyett jelenleg már 5603 fő vár. Növekedés: 1087 fő
  4. Sérvműtétek: 655 páciens helyett jelenleg 984-en várakozik. Növekedés: 329 fő. 
  5. Hasfali-, lágyék- és sérvműtétek implantátum beültetésével: 453 főről 737 főre ugrott a várakozók száma. Növekedés: 284 fő.
  6. Laparaszkópiás epekő-beavatkozás: 838 fő helyett 618-an várják a sorukat. Növekedés: 235 fő
  7. Nyitott szívműtét: 614 helyett 837-en várnak. Növekedés: 223 fő
  8. Jelentős kiterjesztett gerincműtét: 106 fő helyett 193 fő vár. Növekedés: 87 fő. 
  9. Gerincstabilizáló műtét: 1019 főről 1087 főre változott a szám. Növekedés: 68 fő
  10. Mandula- és orrmandulaműtét: 259 fő helyett 304-en várakoznak. Növekedés: 45 fő. 

November 10-től az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében felfüggesztették a halasztható műtéteket, akkor még az egynapos sebészetet is. Kivételt képeznek a rendelkezés alól a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Továbbra is meg kell kapniuk a szükséges ellátást a rákbetegeknek, menniük kell tovább a szervezett onkológiai szűrővizsgálatoknak, nem maradhatnak el a fontos kardiológiai ellátások, biztosítani kell meddőségi kezeléseket is, és szervátültetéseket is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!