2p

Erre a munkaügyi központ a polgármestereknek küldött leveléből lehet következtetni. Szeptembertől sokaknak szűnhet meg a létfenntartáshoz szükséges rendszeres jövedelme.

Drasztikusan csökkenhet a közmunkaprogram keretében foglalkoztatottak létszáma a szabadpecs.hu cikke szerint.

"Ötből két fő marad. Nyolcból egy fő. Hétből egy. Nyolcból egy (megint). Tizenhat volt, de csak öt fő lesz. Huszonnégyből öt. Kettő volt, egy lehet, de a gyakorlatban egy sem lesz"

- idézi a lap a megkeresett kistelepülési polgármesterek válaszait arról, hogy mire készülnek azután, hogy augusztus végén lejár a most futó közmunkaprogram, és az új feltételek szerint kell majd felvenniük a következő, jövő februárig tartó ütembe az embereket.

A közmunkaprogram leépítése a szabadpecs.hu szerint már régóta napirenden van, de eddig érdemben nem változtak a polgármestereknek megadott keretszámok, szeptembertől viszont sokkal kevesebben kaphatnak majd így munkát. Ha hozzávesszük az elszabaduló infláció hatásait is, sokaknak kerülhet veszélybe a mindennapi megélhetése ezzel az intézkedéssel.

A lap Alpár György drávaszerdahelyi polgármester Facebookon közzétett videója nyomán kezdett utánajárni a közmunkaprogram megváltozatásának. A település vezetője ebben arra kérte fideszes kollégáit, hogy a sikerekről szóló beszámolók mellett írják ki azt is, szeptember elsejétől hány közmunkást fognak tudni foglalkoztatni.

Úgy tudni, szeptembertől nem vehetnek részt a közmunkaprogramban azok, akiknek van szakképesítésük, szakmájuk. Kivételt a hátrányos helyzetű településen élők köre jelent, és azoké, akiknek a települése felzárkóztatási programban vesz részt.

A megkérdezett polgármesterek arról is beszéltek, hogy maguk is megpróbálják majd bevetni kapcsolataikat, hogy munkát találjanak a programból kieső embereknek, de a legtöbb településen, különösen a kisfalvakban már eljutottak oda, hogy azok, vagy azok nagyon nagy többsége, akik még mindig részt vesznek, benne maradtak a közmunkaprogramban, már nemigen mobilizálhatók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!