5p

Kenyeret és cirkuszt (a népnek), avagy latinul "panem et circenses!" - szól a régi római bölcsesség. Idehaza felborul a rend: kenyér nem lesz, cirkusz igen. A felelős szerkesztő jegyzete. 

Rendkívüli időkben rendkívüli megoldások is jöhetnek, nagyjából ez vezetett oda, hogy kedves olvasóink ezúttal nem a lap főszerkesztőjének, hanem a felelős szerkesztőjének jegyzetével találkozhatnak. Bevallom, hétfőn már sejtettem, miről fogok írni, majd ezt a tervet az elkövezendő napok felülírták, hogy aztán csütörtökön délután egy hírt olvasva újra módosítsam a témát. Ennél azért jóval határozottabb döntéseket szoktam hozni, viszont be kell látnunk, eseménydús, ám de cseppet sem szívderítő héten vagyunk túl. 

A forint újabb történelmi mélypontot ért el, gyakorlatilag szabadesésben zuhant a hét első napjaiban és hiába próbálkozott a Magyar Nemzeti Bank nyilatkozatokkal, az egyhetes betéti kamat emelésével, tartósan képtelen volt hatással lenni az árfolyamra. Nem véletlenül. A piacok itt már rég nem áraznak mást, mint a magyar kormányzat válságkezelését: a szektorális különadókat, az uniós pénzek hiányát. Erre utal az is, hogy

bár a kormány a háborúra szeretné ráhúzni a kialakult helyzetet, egy régiós deviza sincs olyan katasztrofális állapotban, mint a forint. Ami pedig az inflációt illeti, mi sem lehetne beszédesebb annál, hogy az Ukrajnával szintén határos Romániában az alapvető termékek ára az egyik legalacsonyabb mértékben emelkedett?! 

Hogy a nyomás - átmenetileg - enyhüljön a forinton, jött a csütörtöki kormányinfó, ahol bejelentette Gulyás Gergely, hogy négy ponton is "engedünk" Brüsszelnek. Ez a korábbi kamatemeléssel és a jövő hétre előre jelzett alapkamat-emeléssel együtt már elég volt ahhoz, hogy a forint ne akarja a 420-as eurószintet is áttörni és irányt váltson. No, de ezen ponton még távolról nézve sem lehet megnyugodni, hiszen a kormány hajlamos a jogi útvesztőkbe elbújva úgy előadni terveit, hogy közben nem köti meg a saját kezét. Ezért az igazán nagy kérdés az lesz, hogy Brüsszel mit szól és hogyan értékeli a kormány vállalásait. Azért itt csendben feltenném a költői kérdést, mennyire valid vállalás az, hogy a kétharmados felhatalmazással rendelkező kormány, ismerve az elmúlt 12 év gyakorlatát, a jogalkotás előtt társadalmi egyeztetéseket fog kezdeményezni?! Puding próbája az evés - mondhatnánk -, de az biztos, hogy ez a meccs még nem lejátszott. 

Tehát a forinton enyhült a nyomás, aztán jött laptársunk Árkosár-felmérése, mely 30 százalékos drágulást regisztrált, köztük a sajt és a kenyér duplaannyiért, mint egy éve, a margarin pedig 70 százalékkal drágább. És tényleg nem tudom eldönteni, mi a sokkolóbb: látni ezeket a számokat, vagy az üzletben sajtot keresve elámulni azon, hogy 500 forint alatt a legolcsóbb és legkisebb kiszerelésű termék sem elérhető, a hagyományosan vásárolt termék pedig néhány forint híján 1000 forintba kerül. De kenyeret is csak azért látni 500 forint alatt, mert épp akciós.

Aztán jött a legfelemelőbb hír: Európa legnagyobb tüzijátékát rendezi meg Magyarország augusztus 20-án.

Az Orbán-kormánynak volt már pár végtelenül cinikus húzása, például amikor a tanárok fizetésemelésere reagálva gyakorlatilag széttárták a karjukat a kormánytagok, hogy aztán Brüsszelre mutogassanak indoklásul, miért nem lehet, és ezzel egy időben Orbán Viktor fizetését a duplájára emelték. Ez sem sokkal rosszabb lépés. Vagy mégis? Nehéz választani a kettő között. 

Európában még ekkorát nem láttak, mint Budapesten lesz. Fotó: MTI
Európában még ekkorát nem láttak, mint Budapesten lesz. Fotó: MTI

Mindenesetre miközben az összes ellenzéki párt egyszeri, egyösszegű segítséget szorgalmaz a legidősebbeknek, a legrászorultabbaknak az árak bődületes emelkedése miatt, addig a kormány Európa legnagyobb tüzijátékának megrendezésén fáradozik. Itt megjegyezném: pusztába kiáltott szó az ellenzék részéről a 100 ezres egyszeri juttatás. Az Orbán-kormány SOHA nem ad ingyen semmit sem csak úgy, minden munkához, gyerekhez vagy négyévente választáshoz köt.

Értem én, tényleg. Kenyér és cirkusz kell a népnek. Ha van kenyér, nem éheznek, ha van cirkusz, akkor van miről beszélni és nem gondolnak arra, hogy a kormány miért kekeckedik Brüsszellel, mennyire gyenge a forint, hogy milyen állapotban van az egészségügy vagy az oktatás, vagy hogy éppen mi az, ami már nem fog tudni felkerülni a vasárnapi családi asztalra, mert nem futja rá a havi büdzséből. Nem más ez, mint állami urizálás és luxus. Ahogy az a szomszéd teszi, aki a legújabb Lexussal jár, de a házáról omlik a vakolat.

A tüzijáték lett az újkori cirkusz. Az az ingyenes programsorozat, mely a családi kassza számolgatása mellett egy kis felüdülést jelenthet. Keserédes, kicsit rossz szájízű kiszakadás ez a valóságból, de a tüzijáték 32 perce alatt mindenki láthatja, az állami büdzsével minden rendben, hiszen erre is futja. Bár spórolnia kell az államnak saját magán, az ingyen cirkuszt - nem is akármilyet - megadja a népének. Ha már kenyér nincs. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!