Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Újabb hatáskör-csökkentéseket tervez a kormány.

Egy sor törvényjavaslat ment be tegnap késő este a parlament elé, melyekben a kormány újabb lépéseket tesz az önkormányzati rendszer elsorvasztása felé.

Egyre szűkül a mozgásterükEgyre szűkül a mozgásterük

Ezek egy része a bevételeiket érinti, de az építésügyi feladatoknál eddig élvezett önállóságuk is csorbát szenved az egyik javaslat alapján.

Nézzük sorjában. A veszélyhelyzet alatt rendeleti úton folyt a kormányzás, ennek során pedig született egy olyan jogszabály, amellyel a veszélyhelyzet elmúltáig, de legkésőbb az év végéig felfüggesztették az önkormányzatok üdülőhelyi támogatását. Mivel a veszélyhelyzet fenntartása már nem indokolt, a kormány "arra kérte" a parlamentet, hogy intézkedjen a különleges felhatalmazás visszavonásáról. Ennek következményeként az addig rendeleti úton meghozott döntéseket muszáj törvénybe foglalni.

Ez meg is történt, nem is egy javaslat szolgálja ezt a célt. Ezek közül az egyik az idei költségvetést módosítja, ám a jelek szerint nem pusztán arról van szó, hogy a már hatályba lépett rendeleteket változatlan formában ültetik át törvényekbe. Előfordul, hogy hozzátesz, vagy éppen elvesz belőle a kormány javaslata.

Az önkormányzatok üdülőhelyi támogatásával pontosan ez a helyzet. Az idei költségvetés módosítása ugyanis már nem tartalmaz év végi határidőt a támogatás felfüggesztésére, hanem csak annyit rögzítenek, hogy ez a támogatás nem illeti meg az önkormányzatokat. S valóban, ha rákeresünk a 2021-es törvényjavaslatban, nem fogjuk már megtalálni ezt a tételt az önkormányzatok állami támogatásai között.

Ugyanakkor a veszélyhelyzetre tekintettel felfüggesztett idegenforgalmi adó után vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az önkormányzatok, melynek mikéntjéről úgy rendelkeznek, hogy "a negyedévi összegre vonatkozó igénylés a helyi önkormányzatokért felelős miniszter által üzemeltetett elektronikus rendszerben nyújtható be, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig".

Arról, hogy a támogatás felfüggesztése milyen hatással van az érintett önkormányzatokra, az infostart.hu készített egy riportot. A lényeg, hogy milliós, akár több tízmilliós kiesést jelentett az idegenforgalmi potenciállal rendelkező településeknek a támogatás felfüggesztése. Ez a helyzet rögzül azáltal, hogy a tétel kikerül a költségvetésből.

Egy másik javaslat pedig az önkormányzati területen folyó beruházások esetén teszi megkerülhetetlen szereplővé az állami Beruházási Ügynökséget.

A hatályos szabályozás értelmében ki lehet hagyni a projektből az ügynökséget, amennyiben "az önkormányzati tulajdonú ingatlanon központi költségvetési támogatás felhasználásával harmadik fél valósít meg beruházást". Ennek elkerülése és a jogalkotói szándék érvényesülésének biztosítása érdekében szükséges a módosítás - indokolja a kormány a módosítóját, amellyel tehát beékeli az önkormányzati projektekbe a Beruházási Ügynökséget. Azt majd az élet dönti el, hogy ez mennyiben segíti, vagy hátráltatja a helyi beruházásokat.

Az elmúlt hetekben a különleges gazdasági övezetek tervezett kijelölésével, az állami ünnepek alatt az önkormányzati tulajdonban lévő közterületek ingyenes használatával, a gépjárműadó egy részének elvonásával, a szolidaritási hozzájárulás javasolt emelésével több ütést is kaptak az önkormányzatok. Ebben a cikkünkben bemutattuk, milyen kormányzati motiváció állhat az intézkedések mögött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.