<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Újabb hatáskör-csökkentéseket tervez a kormány.

Egy sor törvényjavaslat ment be tegnap késő este a parlament elé, melyekben a kormány újabb lépéseket tesz az önkormányzati rendszer elsorvasztása felé.

Egyre szűkül a mozgásterük
Egyre szűkül a mozgásterük

Ezek egy része a bevételeiket érinti, de az építésügyi feladatoknál eddig élvezett önállóságuk is csorbát szenved az egyik javaslat alapján.

Nézzük sorjában. A veszélyhelyzet alatt rendeleti úton folyt a kormányzás, ennek során pedig született egy olyan jogszabály, amellyel a veszélyhelyzet elmúltáig, de legkésőbb az év végéig felfüggesztették az önkormányzatok üdülőhelyi támogatását. Mivel a veszélyhelyzet fenntartása már nem indokolt, a kormány "arra kérte" a parlamentet, hogy intézkedjen a különleges felhatalmazás visszavonásáról. Ennek következményeként az addig rendeleti úton meghozott döntéseket muszáj törvénybe foglalni.

Ez meg is történt, nem is egy javaslat szolgálja ezt a célt. Ezek közül az egyik az idei költségvetést módosítja, ám a jelek szerint nem pusztán arról van szó, hogy a már hatályba lépett rendeleteket változatlan formában ültetik át törvényekbe. Előfordul, hogy hozzátesz, vagy éppen elvesz belőle a kormány javaslata.

Az önkormányzatok üdülőhelyi támogatásával pontosan ez a helyzet. Az idei költségvetés módosítása ugyanis már nem tartalmaz év végi határidőt a támogatás felfüggesztésére, hanem csak annyit rögzítenek, hogy ez a támogatás nem illeti meg az önkormányzatokat. S valóban, ha rákeresünk a 2021-es törvényjavaslatban, nem fogjuk már megtalálni ezt a tételt az önkormányzatok állami támogatásai között.

Ugyanakkor a veszélyhelyzetre tekintettel felfüggesztett idegenforgalmi adó után vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az önkormányzatok, melynek mikéntjéről úgy rendelkeznek, hogy "a negyedévi összegre vonatkozó igénylés a helyi önkormányzatokért felelős miniszter által üzemeltetett elektronikus rendszerben nyújtható be, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig".

Arról, hogy a támogatás felfüggesztése milyen hatással van az érintett önkormányzatokra, az infostart.hu készített egy riportot. A lényeg, hogy milliós, akár több tízmilliós kiesést jelentett az idegenforgalmi potenciállal rendelkező településeknek a támogatás felfüggesztése. Ez a helyzet rögzül azáltal, hogy a tétel kikerül a költségvetésből.

Egy másik javaslat pedig az önkormányzati területen folyó beruházások esetén teszi megkerülhetetlen szereplővé az állami Beruházási Ügynökséget.

A hatályos szabályozás értelmében ki lehet hagyni a projektből az ügynökséget, amennyiben "az önkormányzati tulajdonú ingatlanon központi költségvetési támogatás felhasználásával harmadik fél valósít meg beruházást". Ennek elkerülése és a jogalkotói szándék érvényesülésének biztosítása érdekében szükséges a módosítás - indokolja a kormány a módosítóját, amellyel tehát beékeli az önkormányzati projektekbe a Beruházási Ügynökséget. Azt majd az élet dönti el, hogy ez mennyiben segíti, vagy hátráltatja a helyi beruházásokat.

Az elmúlt hetekben a különleges gazdasági övezetek tervezett kijelölésével, az állami ünnepek alatt az önkormányzati tulajdonban lévő közterületek ingyenes használatával, a gépjárműadó egy részének elvonásával, a szolidaritási hozzájárulás javasolt emelésével több ütést is kaptak az önkormányzatok. Ebben a cikkünkben bemutattuk, milyen kormányzati motiváció állhat az intézkedések mögött.