<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol - döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők elfogadták az európai uniós támogatások 2021 és 2027 közötti fővárosi felhasználását meghatározó integrált területi programot is.

A testület egyhangúlag támogatta, hogy a Budapesti Közlekedési Központ - élve az opciós lehívási lehetőségével - megrendeljen 48 - 12 szóló és 36 csuklós - Solaris-Skoda Trollino típusú trolibuszt. Az új, alacsonypadlós trolibuszok ára mintegy 26,7 millió euró, azaz 9,6 milliárd forint. Ezt a fővárosi önkormányzat biztosítja úgy, hogy 2022-ben e célra 210 millió forintot, 2023-ban pedig 9,4 milliárd forintot különítenek el. Az elfogadott előterjesztés szerint a gyártó nem kér előleget. A trolik 2022 végétől érkezhetnek Budapestre 2023 végéig.

A képviselők Karácsony Gergely főpolgármestert: kezdjen egyeztetést a kormánnyal és az Európai Beruházási Bankkal, hogy a járműbeszerzést a bankkal megkötendő új hitel-keretszerződésből finanszírozhassák.

2023-ig végéig 48 új troli érkezik. Fotó: MTI2023-ig végéig 48 új troli érkezik. Fotó: MTI

A testület egyhangúlag fogadta el Budapest 2021 és 2027 közötti integrált területi programját, amelyet megküldenek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának, majd a kormány dönthet róla. Az előterjesztés szerint az elérhető támogatás keretösszege 84 milliárd forint. A dokumentumban tizenegy programot határoztak meg, köztük a lakásügynökség felállítását, a lakásállomány felújítását és bővítését, komplex egészségügyi, szociális és munkaerőpiaci támogatást, valamint a zöldfelület-fejlesztéseket célzó egészséges utcák programot.

A Fővárosi Közgyűlés az idősotthoni férőhelyekről szóló előterjesztés elfogadásával jóváhagyta a Semmelweis Egyetem és a főváros közötti, a Hőgyes-Schöpf-Mérei Gyógyszerkutatási Centrum fejlesztéséhez szükséges nyilatkozatot, amelyben az önkormányzat vállalja, hogy legkésőbb 2022 nyarán átadja a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonának IX. kerületi Knézich utcai telephelyeként működő ingatlant. Ezért a főváros nettó 1 milliárd 18 millió forintot kap, amelyet a szerdai döntés értelmében a kieső idősotthoni férőhelyek pótlására és új férőhelyek kialakítására kell fordítani.

A képviselők döntöttek arról a módosító javaslatról is, amely szerint a főváros jogutóddal meg kívánja szüntetni a Baross Utcai Idősek Otthonát. Az egyik jogutód intézmény a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona lenne, és ezen intézmény használatába kerülne a megszűnő szociális intézmény székhelye. A másik jogutód a főváros gödöllői idősek otthona lenne, amely a megszűnő intézmény két telephelyét kapná meg. A módosítást követően az előbbi idősotthon 400, míg az utóbbi intézmény 428 férőhelyessé válna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.