<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A koronavírus-járvány harmadik hullámának köszönhetően jó pár napja a napi halálozás 200 fő körül mozog, ami természetesen a temetőknek is extra terhelést jelent. Manapság az egyik legveszélyeztetettebb munkahelynek számítanak a temetők, miközben van, ahol már napi 11 gyászszertartást is tartanak.

"A halálozás ’békeidőben’ is hullámzó trendet mutat egy teljes éven belül, de a mostani helyzet egészen példa nélküli: mivel az első hullám miatt már tavaly elkezdődött a halálozás emelkedése, ezért a két évvel ezelőtti állapothoz érdemes mérni az idei adatokat. 2019-hez képest 40 százalékkal több temetésünk van” – mondja Puskás Béla, a Somogy Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója.

És még tovább  emelkedik a temetések száma. Fotó: DepositphotosÉs még tovább emelkedik a temetések száma. Fotó: Depositphotos

A Somogy megyében elhalálozott emberek felét a cégükhöz tartozó két kaposvári, illetve balatonlellei, balatonszárszói, csurgó, nagyatádi és marcali temetőkben temetik el. Az ügyvezetőnek köszönhetően - az országban egyedülálló módon - a cég honlapján húsz évre visszamenőleg közlik a temetések statisztikáit. Napra és órára pontosan, az elhunytak nevére lebontva, kitérve arra, hogy aznap hány szertartás volt. Sőt, a legfrissebb adatok az e heti temetéseket is mutatják: ebben a pillanatban április 1-jei az utolsó tervezett gyászszertartás időpontja. 

Az adatokból látható, hogy idén már januárban is volt olyan nap, amikor 8.30-tól 15 óráig bezárólag 11 temetés zajlott le Kaposvár és vonzáskörzetében. Február 19-én is hasonlóan sok szertartást tartottak a kaposvári temetőkben, s a napi átlag a többi Somogy megyei temetőkben sem ment napi 5 alá. Erre a hétre pedig már most 43 temetés van betervezve a hozzájuk tartozó temetőkben.

A precízen vezetett statisztikából az is kiderül, hogy a pandémia kitörése előtt, 2020 első három hónapjában 403, míg 2021 első három hónapjában, a tomboló harmadik hullám idején 547 gyászszertartás volt. 

Mivel még mindig nem közlik a megyékre lebontott halálesetek számát, maradnak a temetői statisztikák, amelyekből arra lehet következtetni, hogy Somogy megyében idén az első három hónapban 1100 körül lehetett az elhalálozások száma (mivel a Somogy Megyei Temetkezés Kft. az elhunytak 50 százalékát temeti, a tőlük kapott számot felszoroztuk kettővel).

A koronavirus.gov.hu honlapján csak Magyarország fertőzöttségi térképe látható, amelyen tavaly, az első hullám idején még halvány rózsaszínű volt Somogy megye - hiszen alig volt fertőzött -, ezzel szemben most Pest, illetve Győr-Moson-Sopron megye mellett Somogy az egyik legfertőzöttebb. Ez, természetesen a halálozási statisztikában is lecsapódik. 

„Ami különösen érthetetlen, hogy Kaposváron miért nőtt ennyire a fertőzöttség, s az ebből eredő elhalálozások száma. Csak találgatni tudunk. Talán mert hétvégén többen jönnek le a Balaton-partjának vonzáskörzetébe? Egyelőre erre nincs erre válasz” – tanakodik Puskás Béla.

Nem szívesen vállalnak munkát a temetőben

A Somogy Megyei Temetkezési Kft. a halálozással járó megnövekedett extra terhelést ugyanannyi munkatárssal kénytelen megoldani, ugyanis hiába hirdetik az állásokat, az emberek félnek a járványveszély miatt temetőkben munkát vállalni. Tény, hogy a temetők ma az egyik legveszélyeztetettebb munkahelynek számítanak a pandémia miatt.

Pedig a megyei kormányhivatalnak köszönhetően már mindannyian megkapták a Pfizer-BioNTech oltás első adagját, de még a garantált oltás ellenére sem igen találnak új kollégákat. Eddig egyébként öt munkatárs volt Covid-fertőzött, s most is van egy koronavírus-gyanús kolléga, akinek a teszteredményét várják.  

„Nem csak a hiányzó munkaerővel kell megbirkóznunk, de tárolási és kapacitásgondjaink is voltak, ám most, hogy a hamvasztóüzemekkel megállapodtunk, a telítődés ütemében folyamatosan szállíthatjuk a holttesteket. A járványnak köszönhetően egyébként kevesebb a koporsós temetés, több viszont a hamvasztásos és a szórásos, ami munka tekintetében kis könnyebbséget jelent” – magyarázza az ügyvezető.

Arra a kérdésre, hogy az extra igénybevétel miatt emeltek-e árat, azt mondja, hogy épp megegyeztek az összes partnerükkel az 5 százalékos emelésről, amit teljes egészében a munkatársak bérére fordítottak volna, amikor a kormány jelezte, hogy nem engedi az áremelést. Így nem csak ők, de országosan mindenki csak a 2020 decemberi temetési költségekkel dolgozhat.

„Nekünk továbbra is tennünk kell a dolgunkat. Temetnünk kell”

– mondja az ügyvezető, aki a Somogy Megyei Temetkezési Kft. honlapján található részletes tájékoztatójában igen sok mindenre felhívja a figyelmet:

  • Az elhunytat dupla, műanyag zsákban kell elhelyezni. A két zsák között jól láthatóan - olvashatóan - kell elhelyezni a piros láb/kézcédulát.
  • Koronavírussal fertőzött elhunyt szállítása esetén ugyanaz az eljárás, mint az AIDS-szel fertőzött elhunyt esetén. Fertőzött elhunyt szállítását követően a szállító autót fertőtleníteni kell.
  • Lehetőség szerint kerülni kell a zárt térben történő gyászszertartást, amin 20-50 fő vehet részt. Amennyiben nagyobb temetési részvétel várható, akkor javasolni kell a hamvasztásos temetést..
  • A hozzátartozó(ka)t tájékoztatni kell arról, hogy nem ajánlják a koronavírusos elhunyt megtekintését. Amennyiben a hozzátartozó személyesen szeretne elköszönni az elhunyttól, úgy közölni kell vele, hogy 2-3 méterről nézheti meg az elhunytat.

 

A budapesti helyzet

Cikkünk megírásához megkerestük a Budapesti Temetkezési Vállalatot is, amely 2020 és 2021 márciusának első három hetét vetette össze. Jól érzékelhető a temetések ugrásszerű növekedése:

Jól látható, hogy a harmadik hétre már 28 százalékkal nőtt a temetések száma Budapesten a tavalyi év hasonló időszakához képest, míg március első hetében ez a növekedés még "csak" 11 százalék volt. Hozzáteszik azonban, hogy ezek az adatok csak a BTI Nonprofit Zrt.-nél megrendelt szertartásokat tartalmazzák, és nincs arról információjuk, hogy hány budapesti lakost temettek el vidéki temetőkben, illetve altemplomokban. 

"Fennakadást nem okozott a járványhelyzet erősödése, a BTI maradéktalanul ellátja a Fővárossal kötött közszolgáltatási szerződésben foglalt feladatait úgy, hogy a fizikai erőforrást illetően többlet munkaerő felvételére nem került sor" - írták arra vonatkozó kérdésünkre, hogy szükséges volt-e kollégákat felvenniük ebben a speciális helyzetben.

A Temetkezési Törvényben foglalt rendelkezésekkel összhangban egyébként a BTI utoljára 2020. július 1-jén emelte meg árait minimálisan, az ott meghatározott szolgáltatások szűk körére vonatkozóan, mindösszesen 3,4 - 4 százalékkal, mely egy teljes temetési szolgáltatást tekintve mindösszesen 2-3 ezer forint többletkiadást jelent.

"Az idei évben azonban nem történt áremelés, tekintettel a 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendeletben foglaltakra" - felelték áremelésre vonatkozó kérdésünkre.

A cég már az első hullám alatt megvizsgálta a hűtőkapacitásait és szükséges karbantartási munkálatokat végzett mind a köztemetőkben, mind a hamvasztó üzemében. A csömöri hamvasztóüzemükben esetenként jelentkező időszakos, magasabb telítettséget munkaszervezéssel oldják meg. 

A pandémia miatt felbukkant új módszer, az online temetésközvetítés még nem vált a mindennapok részévé, ilyen jellegű kéréssel ritkán találkoznak egyelőre.

"A pandémiás helyzet azonban megerősítette, hogy ezen szolgáltatásaink körét bővítsük a jövőben. Jelenleg azonban ilyen beruházásra nem került sor, de stratégiai terveink között már szerepeltetjük."

Rákattintottunk az álláshirdetésekre, és valóban számos helyen hirdetnek temetkezési állásokat az országban, halottszállító gépkocsivezetőre, temetésfelvételezőre, sírásóra, szertartásvezetőre és temetkezési adminisztrátorra is szükség lenne Zalaegerszegtől Nyíregyházáig.  

Érdeklődtünk még egy Pest megyei érintettnél is a helyzetről, de nem csak a Hatvani Szolgáltató Kft. illetékese lett covidos, hanem az őt helyettesítő kolléga is. 

Csak napok múlva fog kiderülni, hogy a múlt hét pénteki 275 halott a járványgörbe tetőpontja volt-e, vagy lesz-e még ennél is több napi áldozat. Egy biztos: a lefelé tendáló járványgörbe is sokáig jóval több munkát fog adni a magyar temetőknek, ahol jó ideje 'nagyüzem' van. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.