3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azt nem áruják el, hogy kié a Phi nevet viselő hajó. 

Lefoglalt kedden a brit kormány egy 38 millió font (17 milliárd forint) értékű luxusjachtot, amely egy meg nem nevezett orosz oligarcha tulajdona. Grant Shapps brit közlekedési miniszter a londoni alsóháznak küldött átiratában közölte, hogy a csaknem 60 méter hosszúságú hajó tulajdonosának kilétét "szándékosan és alaposan eltitkolták" a jachtot hivatalosan bejegyző cég képviselői - írja az MTI.

A lefoglalt jachton hat luxuslakosztály és úszómedence is található. Illusztráció: Pixabay
A lefoglalt jachton hat luxuslakosztály és úszómedence is található. Illusztráció: Pixabay

A Phi nevű hajót a karib-tengeri Szt. Kitts és Nevis szigetállamban jegyezték be, de máltai lobogó alatt közlekedett. Szt. Kitts és Nevis azon nemzetközösségi országok csoportjába tartozik (Commonwealth realm), amelyeknek jelenleg is a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő az alkotmányos államfője.

A hajót a kelet-londoni Canary Wharf üzleti negyedének kikötőjében, a Temzén lehorgonyozva találták. A Hollandiában gyártott jachton hat különálló luxuslakosztály és úszómedence is van.

Grant Shapps szerint a brit kormány Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és "cimboráinak" is egyértelmű és erőteljes figyelmeztetést küldött azzal, hogy feltárta a szuperjacht tulajdonosi hátterét és lefoglalta hajót.

Ez volt az első 

A brit hatóságok most először foglaltak le brit területi vizeken orosz tulajdonú hajót azóta, hogy az ukrajnai háború miatt London széleskörű szankciókat léptetett érvénybe Oroszország ellen. E szankciók keretében a brit kormány az utóbbi hetekben több száz orosz oligarcha ellen jelentett be nagy-britanniai vagyoneszközeik teljes befagyasztásával és beutazási tilalommal járó büntetőintézkedéseket.

Köztük van Roman Abramovics, az angol labdarúgás felső osztályában, a Premier League-ben játszó londoni Chelsea futballklub tulajdonosa, Alekszej Miller, a Gazprom gázipari óriáscég vezérigazgatója, Aliser Uszmanov üzbég születésű nagyvállalkozó és Igor Suvalov ingatlanpiaci befektető, egykori orosz első miniszterelnök-helyettes.

Az intézkedés után nem sokkal a Premier League megfosztotta Abramovicsot a Chelsea igazgatói tisztségétől. Uszmanovnak is jelentős érdekeltségei vannak két élvonalbeli angol futballklubban, az Arsenalban és az Evertonban.

Emellett ő a tulajdonosa az egyik legértékesebb nagy-britanniai lakóingatlannak, az északnyugat-londoni Highgate városrészben lévő Beechwood House-nak, amelynek becsült piaci értéke jelenleg 48 millió font (22 milliárd forint), és övé a Sutton Place nevű 16. századi kastély is a London határában fekvő Surrey megyében.

Igor Suvalov a brit külügyminisztérium szerint két, összesen 11 millió font (több mint ötmilliárd forint) értékű luxuslakosztályt birtokol London belvárosában.

Nemrég az olasz hatóságok közölték, hogy lefoglaltak egy megajachtot, amely az Európai Unió szankciós listáján szereplő orosz milliárdosé. Erről további részleteket laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán olvashat, itt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!