TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Holnaptól a budapesti Kelen Kórházban is szabad az út a páciensek előtt a térítésköteles koronavírus-gyorsteszt előtt. Korábban többször is foglalkoztunk azzal, hogy hol lehet saját elhatározásból tesztet végeztetni, most itt a lista is, mely intézményekben van erre mód.   

"A gyorstesztünk nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot" – mondja dr. Kövesd Zsuzsanna, a Kelen Kórház ügyvezető-igazgatója, aki azt magyarázza, hogy az IgM a fertőzés korai szakaszában termelődik, és meglévő vagy nemrég lezajlott fertőzésre utal, míg az IgG valamivel később, a fertőzés 7. napja körül termelődik, és hosszú távon a szervezetben marad.

A gyorsteszt ujjbegyből vett vérből történik. Fotó: depositphotos.com A gyorsteszt ujjbegyből vett vérből történik. Fotó: depositphotos.com

A koronavírus-gyorsteszt az ujjbegy megszúrásával történik, előtte lehet enni és inni. Kizárólag tünetmentes személyek tesztelését vállalják, és a higiénés szabályok szigorú betartásával végzik a vizsgálatokat.

A koronavírus-teszt elvégzését követően kb. 20 perc múlva a kórelőzmény (amely a jelentkezéskor kitöltött kérdőíven szerepel) és a vizsgálat eredménye alapján meg tudják mondani, hogy az elmúlt időszakban már átesett-e az illető a betegségen, vagy jelenleg is zajlik a betegsége tünetmentesen, vagy azt tudják megállapítani, hogy a páciens szervezete nem termelt még kimutatható mennyiségű ellenanyagot a vírus ellen. Pozitivitás esetén természetesen értesítik a járványügyi hatóságot.

Fontosnak tartják kiemelni, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a szervezet még nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot, így a tesztet bizonyos esetekben 2 hét múlva érdemes megismételni. A teszt 15 ezer forintba kerül, az ismételt teszt 12 ezer forint, család esetén az első személynek 15 ezer forint, a többi családtagnak 12-12 ezer forint.

Gyorstesztet végző egészségügyi intézmények még:

  • Emineo Magánkórház (a Forbes információ alapján): itt is gyorsteszt kérhető, nagyvállalati szűréseket is végeznek, vagy például idősekotthonába is kivonulnak kérésre
  • Róbert Magánkórház
  • Affidea Magyarország Kft. (frissítve: április 10.)
  • a Versys Clinics csak a páciensei számára végez gyorstesztet, számukra viszont kötelező is

PCR, azaz 24 óra alatt megmutatkozó, megbízhatóbb eredményt végző intézmények:

  • Mikromikomed Lab (akik cikkünkben is hangsúlyozzák, hogy ők nem gyorstesztet végeznek, hanem a megbízhatóbbnak mondott PCR-vizsgálatot, melynek 24 óra alatt van meg az eredménye)
  • Rózsakert Medical Center
  • Déli Klinika (frissített - április 7.)
  • Mammut Egészségközpont (frissített - ápirlis 7.)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.