3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Holnaptól a budapesti Kelen Kórházban is szabad az út a páciensek előtt a térítésköteles koronavírus-gyorsteszt előtt. Korábban többször is foglalkoztunk azzal, hogy hol lehet saját elhatározásból tesztet végeztetni, most itt a lista is, mely intézményekben van erre mód.   

"A gyorstesztünk nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot" – mondja dr. Kövesd Zsuzsanna, a Kelen Kórház ügyvezető-igazgatója, aki azt magyarázza, hogy az IgM a fertőzés korai szakaszában termelődik, és meglévő vagy nemrég lezajlott fertőzésre utal, míg az IgG valamivel később, a fertőzés 7. napja körül termelődik, és hosszú távon a szervezetben marad.

A gyorsteszt ujjbegyből vett vérből történik. Fotó: depositphotos.com
A gyorsteszt ujjbegyből vett vérből történik. Fotó: depositphotos.com

A koronavírus-gyorsteszt az ujjbegy megszúrásával történik, előtte lehet enni és inni. Kizárólag tünetmentes személyek tesztelését vállalják, és a higiénés szabályok szigorú betartásával végzik a vizsgálatokat.

A koronavírus-teszt elvégzését követően kb. 20 perc múlva a kórelőzmény (amely a jelentkezéskor kitöltött kérdőíven szerepel) és a vizsgálat eredménye alapján meg tudják mondani, hogy az elmúlt időszakban már átesett-e az illető a betegségen, vagy jelenleg is zajlik a betegsége tünetmentesen, vagy azt tudják megállapítani, hogy a páciens szervezete nem termelt még kimutatható mennyiségű ellenanyagot a vírus ellen. Pozitivitás esetén természetesen értesítik a járványügyi hatóságot.

Fontosnak tartják kiemelni, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a szervezet még nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot, így a tesztet bizonyos esetekben 2 hét múlva érdemes megismételni. A teszt 15 ezer forintba kerül, az ismételt teszt 12 ezer forint, család esetén az első személynek 15 ezer forint, a többi családtagnak 12-12 ezer forint.

Gyorstesztet végző egészségügyi intézmények még:

  • Emineo Magánkórház (a Forbes információ alapján): itt is gyorsteszt kérhető, nagyvállalati szűréseket is végeznek, vagy például idősekotthonába is kivonulnak kérésre
  • Róbert Magánkórház
  • Affidea Magyarország Kft. (frissítve: április 10.)
  • a Versys Clinics csak a páciensei számára végez gyorstesztet, számukra viszont kötelező is

PCR, azaz 24 óra alatt megmutatkozó, megbízhatóbb eredményt végző intézmények:

  • Mikromikomed Lab (akik cikkünkben is hangsúlyozzák, hogy ők nem gyorstesztet végeznek, hanem a megbízhatóbbnak mondott PCR-vizsgálatot, melynek 24 óra alatt van meg az eredménye)
  • Rózsakert Medical Center
  • Déli Klinika (frissített - április 7.)
  • Mammut Egészségközpont (frissített - ápirlis 7.)

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!