Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Gyévai Zoltán, Brüsszel Gyévai Zoltán, Brüsszel

Három héten belül már a második megacsomagot mutatta be az Európai Bizottság csütörtökön a koronavírus-járvány leküzdését célzó tagállami erőfeszítések segítésére és a munkahelyek megőrzésére. Ursula von der Leyen, bizottsági elnök szerint az EU eddig már 2770 milliárd eurót mozgósított a járvány ellen. Ez a legnagyobb volumen, amit egy Európát sújtó válság kezelésére valaha is fordítottak. 

Az Európai Bizottság csütörtökön újabb intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány elleni eredményes fellépés és a válság gazdasági és szociális hatásainak a tompítása érdekében. Ursula von der Leyen, a testület elnöke szerint a mostani csomaggal együtt uniós szinten már 2770 milliárd eurót mozgósítottak a járvány kitörése óta, amihez fogható volumenű válságkezelés még soha nem volt Európában.

Az új csomag három fő részből áll, és – miként arra a Bizottság illetékes főtisztviselői rámutattak – lényegében az utolsó centig kiüríti az EU-büdzsét, illetve azt, ami a hétéves keretköltségvetés utolsó évére benne maradt. 

Brüsszel először is a szükséghelyzetre való tekintettel egy ideiglenes európai munkahelyvédelmi alapot (angol rövidítése SURE) javasol a koronavírus-járvány miatt veszélybe kerülő munkahelyek és munkavállalók megsegítésére. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés csökkentését célzó uniós intézkedésekről Brüsszelben 2020. április 2-án. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois LenoirUrsula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés csökkentését célzó uniós intézkedésekről Brüsszelben 2020. április 2-án. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

A koncepció lényege, hogy az Európai Bizottság tagállami garanciavállalás mellett a tőkepiacokon kedvező feltételekkel kölcsönöket vesz majd fel és azokat általában 10 éves futamidőre azoknak a tagállamoknak továbbítja, amelyeknél különösen nagy felfordulást okoztak a munkaerőpiacon a koronavírus-járvány, illetve az annak kezelésére foganatosított intézkedések. Az eszköz célja, hogy egyfajta védőhálóval megakadályozza milliók utcára kerülését, állami pénzből átmenetileg biztosítva a jövedelmüket, megelőzve egyúttal a kereset és így a gazdasági növekedés drámai visszaesését. 

Mint arra a Bizottság illetékes főigazgatója rámutatott, az új eszköznek semmi köze nincs a koronakötvényekhez, ehelyett olyan módszerről van szó, ami már eddig is rendelkezésre állt az EU-n belül. A testület valószínűségszámításai szerint a védőhálóra körülbelül 100 milliárd euró kölcsönfelvételre lehet szükség, amihez 25 milliárd euró értékű tagállami garanciavállalás lesz szükséges. 

A kedvezményes kamatozású és nagyjából 10 éves lejáratú kölcsön felvételére elvileg valamennyi tagállam jogosult lehet, de a Bizottság előzetes felmérése potenciálisan körülbelül 15 tagállammal számol, amelyek a hitelfelvétel megugró költségei miatt érdekeltek lehetnek az igénylésében. 

A Bizottság elképzelései szerint a kölcsönökből főleg részmunkaidős, vagy rövid idejű munkavégzést finanszíroznának állami forrásból azoknál a cégeknél, amelyek előre vállalják, hogy nem bocsátják el az alkalmazottakat. A 2008-2010-es gazdasági válság idején Északnyugat-Európában már kipróbált módszer előnye, hogy a munkaerőt nem eresztik szélnek és ha egyszer a viharfelhők elvonulnak, a vállalkozások nagyobb piacvesztés kockázata nélkül elrugaszkodhatnának. A német Kurzarbeit és ehhez hasonló módszerek azonban meglehetősen költségesek, éppen ebben segítenének a Bizottság által és tagállami garanciavállalás mellett felveendő kölcsönök. 

Bár a válság kezdetéig csak 18 országban működött ilyesféle rendszer, Brüsszel szerint azóta lényegében minden tagállamban bevezették már. A kölcsönnyújtás feltételeiről eseti alapon döntene a tagállamokból álló Tanács.

Az újabb koronaelhárító csomag második eleme egy sor könnyítést vezet be a kohéziós források felhasználásánál, a korábbi intézkedéssel elvileg rendelkezésre bocsátott 37 milliárd eurós tétel mellett potenciálisan további közel 60 milliárd eurót felszabadítva a kormányok számára a járvány elleni küzdelemre. 

Az új rendelkezés lényegében minden megkötést felszámolna a 2020-2021-es tárgyévben a strukturális és a kohéziós alapok felhasználásában. A tagállamok először is mindenféle korlátozás nélkül átcsoportosíthatnák forrásaikat a három fő regionális politikai alap, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a kohéziós alap között. Másodszor: szabadon átcsoportosíthatják a 2014-2020 között még nem lekötött forrásokat a különböző fejlettségű és ezért eltérő kategóriákba tartozó régiók között. Harmadszor: megszűnik az a szabály is, ami eddig minimálisan kötelező részarányt szabott meg a szociális alap (23,1%) és a kohéziós alap (egyharmad) számára a teljes nemzeti pénzborítékon belül. 

Végül, de nem utolsósorban, a 2020-21-es tárgyévben az EU akár kész a koronavírus elleni védekezést szolgáló projektek esetében teljesen eltekinteni a nemzeti önrésztől. Azaz, átállnának akár 100 százalékos EU-finanszírozásra. A rendelkezés 2020. július 1. és 2021. június 30. között lesz érvényes. 

Mint Marc Lemaitre, a regionális politikáért felelős főigazgatóság vezetője elmondta, Magyarországnak, amelynek 2020-ra körülbelül 1 milliárd euró áll rendelkezésre a kohéziós alapból, akár felülvizsgálhat futó infrastrukturális projekteket és a pénzt helyettük egészségügyre, a kkv-k megsegítésére vagy a munkavállalók munkában tartására is fordíthatja. 

A csomag harmadik eleme az ún. szükséghelyzeti támogatási eszköz, egy, eddig csak elviekben létező uniós alap aktiválása, ami összesen 3 milliárd eurós keretből segítséget nyújtana a tagállamoknak egészségügyi védőfelszerelések közvetlen beszerzésére és szállítására, a koronavírus-fertőzött betegek egyik tagállamból a másikba való szállítására és mobilkórházak megvásárlására és felállítására. 

A Bizottság a halászati szektorban dolgozókra és a 13 milliós becsült végzetesen hátrányos helyzetű polgárokra is gondolt, és jövő héten egy újabb intézkedéscsomagot harangozott be az agrártermelők helyzetének megkönnyítésére. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.