1p

A Monetáris Tanács döntését indokolta meg Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Kedd délután 3 órától a Monetáris Tanács ülésének döntéséről tartott sajtótájékoztatót Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Lapunk az eseményt percről percre közvetítette.

 

Megint kamatot vágott a magyar jegybank

A Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete 75 bázispontos kamatvágásról döntött novemberi rendes kamatdöntő ülésén.

Tovább a teljes cikkhez »

Mit reagált a forint?

A Monetáris Tanács 14 órakor nyilvánosságra hozott döntését követően máris változott az árfolyam: 1 euróért a korábbi 379,90 forint helyett csaknem egy forinttal kevesebbet kértek. Az ezt követő egy órában azonban az árfolyam visszamászott, a bejegyzés pillanatában 379,77 forintot kell fizetni az uniós fizetőeszközért.

További árfolyamokért a Klasszis Médiához tartozó laptársunk, a Privátbankár árfolyamfigyelőjét ajánljuk! >>

A döntés háttere

Kezdésként Virág Barnabás a korábbi üzeneteket mondta el: körültekintően, adatvezérelt módon, lépésről lépésre, az inflációs pályát befolyásoló tényezők figyelembe vételével  hozzák meg a döntést. Emlékeztetett, az infláció csökken, a külső egyensúly javul, kikerültünk a recesszióból, de

nem dőlhetünk hátra!

Hozzátette, a külső kockázatok továbbra is megvannak. Tájékoztatott, három opciót (50, 75 és 100 bázispontos csökkentés) tárgyalt, de egyhangúlag döntöttek a 75 bázispontos döntés mellett.

Közölte, a pozitív reálkamat segíti az infláció elleni küzdelmet, és úgy véli, jövő tavasszal lehet egy számjegyű az irányadó kamat.

Ekkora inflációra számítanak

Virág szerint az év végére 7 százalékra csökkenhet az infláció mértéke, de ez függ az olaj árától.

Lapunk állandó rovatának, az Mfor Üzemanyagár-figyelőnek cikkeit (melyben az uniós tagállamok üzemanyagárait hasonlítjuk össze a hazai viszonyokkal), ide kattintva olvashatja.

A jegybank adatai szerint a gazdaság az év végéig tovább bővül, a külső egyensúly pedig az ősszel vártnál jobb lehet, a folyó fizetési mérleg többlettel zárt.

De kiemelte, a geopolitikai kockázatok továbbra is velünk vannak.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A hosszú távú hozamok csökkennek, mondta Virág, de hozzátette: még mindig nagyon magasak. Az olaj világpiaci ára azonban a geopolitikai helyzet ellenére csökken. A nemzetközi kockázatok közé sorolta a feszültségeket, recessziós félelmeket, az energia- és nyersanyagpiaci sokkokat és a fegyveres konfliktusokat.

Jól áll a maginfláció is

A dezinfláció kapcsán az MNB alelnöke kiemelte a feldolgozott élelmiszerek inflációjának csökkenését. A maginflációval kapcsán is kiemelte, a három hónapos összehasonlítás is a 2021-es szintre csökkent.

Ezt a folyamatot kell továbbvinni a következő időszakban

– mondta Virág Barnabás.

Lemossuk a gyalázatot?

Virág reméli, hogy a V4-ekhez hasonló inflációs adatok következnek, és eltűnik az a pejoratív jelző, hogy a mienk Európa legmagasabb inflációs mutatója.

A Klasszis Média által kiadott laptársunk, a Privátbankár Európai Inflációs Körképének októberi adatait ide kattintva olvashatja, míg a rovát további cikkeit itt találja.

Pozitív nulla?

Év per év alapon is lehet pozitív a gazdaság növekedése – reméli a jegybank alelnöke, aki azt is véli, a folyó fizetési mérleg a korábban vártnál még nagyobb mértékben javulhat az energiaárak csökkenése, a belső kereslet szűkülése (importigény csökkenése) és az export növekedése miatt.

A kamatfolyosó változatlan szélességű

Nemcsak az irányadó kamatot, hanem a kamatfolyosó alsó és felső kamatát is 75 bázisponttal csökkentették, így az overnight jegybanki betét kamatszintje 10,5 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata pedig 12,5 százalékra csökkent.

A béremelésről

A minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jén hatályba lépő emelésével kapcsolatban Virág kérdésre azt válaszolta, ezzel a szeptemberi prognózisban is számoltak. Úgy véli, szerinte ez az emelés nem jár majd érdemi inflációs következményekkel, mert a nominális termelési növekedés 8-9 százalék lehet, ami 5 százalék körüli inflációból és 3 százalékos gazdasági növekedésből áll össze. Úgy véli, ezért ezt a bérnövekedést a cégek jelentős áremelés nélkül is képesek kezelni.

A hulladékdíjakról

A hulladékgazdálkodási díjakkal kapcsolatban ugyancsak kérdésre Virág Barnabás azt mondta, az EPR (kiterjesztett gyártói felelősség) már bevezetett szabályozása nem jelentősen érződik az inflációs adatokon, míg a január 1-jétől érvényes visszaváltási díjak nem szükségszerűen emelik a megélhetési költségeket, ugyanis azt a vevő visszaváltáskor visszakapja.

Mekkora lehet a magyar reálkamat?

Virág szintén kérdésre nem válaszolt arra a konkrétan, hogy mekkora reálkamattal működhet a magyar gazdaság. Úgy vélte, ez három tényezőtől függ:

  • a dezinflációs pálya,
  • a külső, globális befektetői, kockázatvállalási hangulat
  • a magyar gazdaság kockázati megítélése.

Emlékeztetett, most a reálkamat pozitív tartományban van, és ennek a dezinfláció céljából így is kell maradnia.

Itt a vége!

A sajtótájékoztató véget ért, egy euróért 15 óra 33 perckor a bankközi devizapiacon gyakorlatilag változatlan összeget, 379,72 forintot kértek. Aki kíváncsi Virág Barnabás teljes sajtótájékoztatójára, az itt újranézheti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!