3p

Visszaszorulhat a magyar baromfihús jelenlétét a hazai üzletekben.

Még az árstop meghosszabbítása előtti napokban mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke, ha a kormány úgy dönt, maradnak a hatósági árak, akkor szépen lassan majd keresgélhetjük a csirkemellet az üzletekben.

„Azt nem mondom, hogy el fog tűnni az élelmiszerüzletek polcairól a hazai csirkemell, de szépen lassan csökkenhet az aránya” – árnyalta a képet lapunknak Csorbai Attila.

Hozzátette az árstop a fogyasztói árra vonatkozik, nem az átvételire.

A hazai termelők helyzetét az is gyengítheti, ha külföldről a magyar átvételi árnál olcsóbban lehet beszerezni a baromfit. Fotó: mfor.hu
A hazai termelők helyzetét az is gyengítheti, ha külföldről a magyar átvételi árnál olcsóbban lehet beszerezni a baromfit. Fotó: mfor.hu

Ez utóbbiak esetében pedig nem lehet egyértelműen megállapítani az értékét. Ahogy a termék tanács elnöke fogalmazott, lehet venni autót egymillió forintért, de annak a sokszorosáért is. Természetesen a csirkemell esetében nincsenek nagyságrendi különbségek az átvételi árban. Az biztos, az energia- és a takarmányárak emelkedésével folyamatosan nő a baromfiágazatban érdekelt termelők önköltsége és ennek függvényében mozognak minimális eltérésekkel az átvételi árak.

„Az biztos, hogy a hatósági ár következményeit a termelők és a kereskedők egyaránt megszenvedik” – fogalmaz Csorbai Attila. Azt is hozzátette, Nyugat-Európában jelenleg 6-7 euróért (2200-2600 forint) lehet eladni a filézett csirkemellet. Itthon a maximált ár 1680 forint.

A termék tanács elnöke elmondta, az állat azonban nem csupán mellből és farhátból áll, vannak egyéb részei is. A termelő nem mondhatja azt az üzletlánc átvevőjének, hogy mostantól csak a combot adja át, a mellet exportra értékesíti. Ugyanakkor a hazai termelők helyzetét az is gyengítheti, ha külföldről a magyar átvételi árnál olcsóbban lehet beszerezni a baromfit.

„Ha egy kereskedő egy kiló lengyel csirkéhez 50 forinttal olcsóbban jut majd hozzá, akkor elindulhat egy folyamat, aminek a végén ugyan nem lesz kevesebb csirkehús az áruházakban, viszont a magyar termékek aránya érezhetően visszaszorulhat” – állapítja meg Csorbai Attila, aki azt is elmondta, a jövőben kompenzáció nélkül a jelenleginél is nehezebb helyzetbe kerülhet a magyar állattenyésztési ágazat.

A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint a kormány az utóbbi években sokat tett azért, hogy a magyar termékeket helyzetbe hozza, az árstop viszont rontja az eddig elért eredményeket. Megítélése szerint vagy az önköltségi vagy a termékoldalon kellene komenzációt nyújtania az államnak.

Ha ez nem történik meg, akkor a termelők egy része nem tudja majd tovább viselni a veszteségeket, kilépnek, emiatt csökkenhet az állatállomány, ami akár ágazati válsághoz is vezethet.

„Teljesen mindegy, hogy az energiaárakban nyújt kedvezményt az állam vagy a tápok vásárlását támogatja, de még időben lépni kellene, hiszen a baromfi termékpálya már jelenleg is szenved” – mondta lapunknak Csorbai Attila.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!