<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Visszaszorulhat a magyar baromfihús jelenlétét a hazai üzletekben.

Még az árstop meghosszabbítása előtti napokban mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke, ha a kormány úgy dönt, maradnak a hatósági árak, akkor szépen lassan majd keresgélhetjük a csirkemellet az üzletekben.

„Azt nem mondom, hogy el fog tűnni az élelmiszerüzletek polcairól a hazai csirkemell, de szépen lassan csökkenhet az aránya” – árnyalta a képet lapunknak Csorbai Attila.

Hozzátette az árstop a fogyasztói árra vonatkozik, nem az átvételire.

A hazai termelők helyzetét az is gyengítheti, ha külföldről a magyar átvételi árnál olcsóbban lehet beszerezni a baromfit. Fotó: mfor.huA hazai termelők helyzetét az is gyengítheti, ha külföldről a magyar átvételi árnál olcsóbban lehet beszerezni a baromfit. Fotó: mfor.hu

Ez utóbbiak esetében pedig nem lehet egyértelműen megállapítani az értékét. Ahogy a termék tanács elnöke fogalmazott, lehet venni autót egymillió forintért, de annak a sokszorosáért is. Természetesen a csirkemell esetében nincsenek nagyságrendi különbségek az átvételi árban. Az biztos, az energia- és a takarmányárak emelkedésével folyamatosan nő a baromfiágazatban érdekelt termelők önköltsége és ennek függvényében mozognak minimális eltérésekkel az átvételi árak.

„Az biztos, hogy a hatósági ár következményeit a termelők és a kereskedők egyaránt megszenvedik” – fogalmaz Csorbai Attila. Azt is hozzátette, Nyugat-Európában jelenleg 6-7 euróért (2200-2600 forint) lehet eladni a filézett csirkemellet. Itthon a maximált ár 1680 forint.

A termék tanács elnöke elmondta, az állat azonban nem csupán mellből és farhátból áll, vannak egyéb részei is. A termelő nem mondhatja azt az üzletlánc átvevőjének, hogy mostantól csak a combot adja át, a mellet exportra értékesíti. Ugyanakkor a hazai termelők helyzetét az is gyengítheti, ha külföldről a magyar átvételi árnál olcsóbban lehet beszerezni a baromfit.

„Ha egy kereskedő egy kiló lengyel csirkéhez 50 forinttal olcsóbban jut majd hozzá, akkor elindulhat egy folyamat, aminek a végén ugyan nem lesz kevesebb csirkehús az áruházakban, viszont a magyar termékek aránya érezhetően visszaszorulhat” – állapítja meg Csorbai Attila, aki azt is elmondta, a jövőben kompenzáció nélkül a jelenleginél is nehezebb helyzetbe kerülhet a magyar állattenyésztési ágazat.

A Baromfi Termék Tanács elnöke szerint a kormány az utóbbi években sokat tett azért, hogy a magyar termékeket helyzetbe hozza, az árstop viszont rontja az eddig elért eredményeket. Megítélése szerint vagy az önköltségi vagy a termékoldalon kellene komenzációt nyújtania az államnak.

Ha ez nem történik meg, akkor a termelők egy része nem tudja majd tovább viselni a veszteségeket, kilépnek, emiatt csökkenhet az állatállomány, ami akár ágazati válsághoz is vezethet.

„Teljesen mindegy, hogy az energiaárakban nyújt kedvezményt az állam vagy a tápok vásárlását támogatja, de még időben lépni kellene, hiszen a baromfi termékpálya már jelenleg is szenved” – mondta lapunknak Csorbai Attila.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.