4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentette be, hogy július elsejéig meghosszabbítja a kormány az üzemanyagárak és az élelmiszerárak befagyasztására szolgáló intézkedést. De hogy látják a helyzetet az érintett érdekképviseletek?

A miniszterelnök a bejelentést tartalmazó videóban mindezt azzal indokolta, hogy „amíg nem ér véget a háború, addig az árak is nőni fognak, ezt pedig nem nézhetjük tétlenül.” Ezután bejelentette, hogy július elsejéig meghosszabbítják az árstopokat – az élelmiszerárak esetében a korlátozás egyébként május elsejéig, míg az üzemanyagárak esetében május 15-ig tartott volna. A bejelentés kapcsán lapunknak értékeltek az érintett szakmai szervezetek képviselői.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára úgy fogalmazott, hogy az árstopok kényszerű intézkedések, amelyek nem állandósulhatnak, azonban az infláció elleni küzdelem részét képezik. Mint mondta, ennek tekintetében a piaci beavatkozás érthető és indokolt, ugyanakkor szükség lesz további egyeztetésekre az intézkedésekkel kapcsolatban a jövőben. A főtitkár kérdésünkre elmondta, hogy a mai bejelentés előtt a VOSZ-szal nem egyeztetett külön a kormány, azonban a jövő héten az ITM-ben tartandó találkozón tudomása szerint az árstopok kérdése is terítékre került majd. Perlusz László kiemelte, hogy a kormányzat részéről eddig is megvolt az egyeztetési szándék, így arra számítanak, hogy ez a jövőben is így lesz majd.

Maradnak a befagyasztott árak. Fotó: Pixabay
Maradnak a befagyasztott árak. Fotó: Pixabay

Az árstopok meghosszabbítása miatt biztosítandó kompenzációval kapcsolatban elmondta, hogy ez egy rendkívül komplex kérdés, hiszen rendszerszinten is át kell gondolni a helyzetet, és olyan tényezőkkel is számolni kell, mint az államháztartási hiány, a gazdasági növekedés alakulása, valamint a költségvetés helyzete. A főtitkár szerint az

egyértelmű, hogy szükség van arra, hogy az ágazat szereplői támogatást kapjanak, mivel az nem opció, hogy a cégek tömegesen ellehetetlenülnek, azonban arról meg kell győződni, hogy a támogatás jó formában, és a jó helyre menjen.

Közös teherviselés a beszállítók és boltok közt?

Zs. Szőke Zoltán, a Coop-csoporthoz tartozó vállalkozások érdekképviseletét ellátó ÁFEOSZ-COOP elnöke kérdésünkre elmondta, hogy azután, hogy Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatóján is az árstop fontosságáról beszélt, lehetett arra számítani, hogy a kormány a hosszabbítás mellett dönt majd, így a szervezetet nem lepte meg a bejelentés. Hozzátette, hogy a döntést tudomásul veszik, és megértik, hogy fontos szerepet játszik az infláció elleni harcban.

Azzal kapcsolatban, hogy szükség lenne-e kompenzációra, úgy fogalmazott, hogy a Coop-hálózatába tartozik sok kistelepülés boltja is, az elnök szerint ezek az üzletek nem tudnak nagyobb társaikhoz hasonlóan azzal lavírozni, hogy más, árstop által nem érintett termékek árát megemelik, hiszen sokszor nem rendelkeznek a megfelelő termékkínálattal. Zs. Szőke Zoltán ezért úgy fogalmazott, hogy

szükségesnek tartanák azt, hogy az élelmiszerárak befagyasztásával járó költségeket ne csak az élelmiszerboltokra terheljék, hanem például a nagykereskedelmi árstop bevezetésével a beszállítók és a boltok közt osszák meg ezt a terhet.

Kiemelte, a bejelentéshez kapcsolódó rendelet még nem ismert, így reménykednek abban, hogy a kormány döntött egy ehhez hasonló intézkedés bevezetéséről is. Az elnök végül kijelentette, hogy az intézkedést a korábbiakhoz hasonlóan az előírásokat követve végrehajtják, ugyanakkor

aggasztja őket az áruhiány kialakulásának veszélye.  

Miért két hónapra hosszabbítottak?

A hvg.hu kérdésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy fogalmazott, hogy a szövetség tudomásul vette a döntést. Mint mondta, jelenlegi mindenki „lázasan készül” a döntés végrehajtására, az pedig, hogy a korábbi három hónappal szemben most csak két hónappal hosszabbított a kormány valószínűleg a bizonytalan nemzetközi helyzettel és a jegybank magas inflációs várakozásaival magyarázható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!