<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A görög kormány a rekordmagas turisztikai bevételekből fedezné az áramdíj-támogatás költségeit - közölte hétfőn Jannisz Oikonomu kormányszóvivő Athénban.

A tisztségviselő szerint az idei turisztikai bevételek túlszárnyalhatják a 2019-es évben elért, rekordnak számító, 18,2 milliárd eurós bevételt. "Az energiaválság ellenére további, kisebb pénzügyi mozgástér keletkezett" - mondta. "Természetesen a turisztikai ágazat lenyűgöző teljesítménye is nagyban hozzájárult ehhez" - tette hozzá. A görög háztartások nagy része télen árammal fűt, ezért az utóbbi hónapokban megugrott áramárak jelentős terhet rónak a lakosságra.

Segíteni akarnak a fogyasztóknak. Fotó: DepositphotosSegíteni akarnak a fogyasztóknak. Fotó: Depositphotos

Hrísztosz Sztaikúrasz pénzügyminiszter bejelentette: az athéni vezetés az idén több mint tízmilliárd euró további támogatást folyósít majd a fogyasztók védelmében, tekintettel a magas gáz- és áramdíjakra. Hozzátette, hogy eredetileg 8,5 milliárd eurót szándékoztak erre elkülöníteni. A tárcavezető mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a további kiadások alááshatják a költségvetési célkitűzéseket. "Óvatosnak kell lennünk, ami a büdzsében kijelölt célok teljesítését illeti, mert azt a piacok nagyon komolyan veszik" - mondta Sztaikúrasz egy görög rádióműsorban.

Görögországot még mindig sújtja a 2010-2018 közötti pénzügyi válság súlyos öröksége. A jelentős nemzetközi pénzügyi támogatások feltételéül szabott reformok és megszorítások az utóbbi években ismételten tömeges tüntetéseket váltottak ki. Mindazonáltal a görög bruttó hazai termék (GDP) az idei évben a turisztikai ágazat jó teljesítménye és a növekvő exportok miatt várhatóan 3,5-4 százalékkal fog növekedni az IOBE gazdaságkutató intézet becslése szerint. (MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.