<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Kormányinfót általában csütörtökön szoktak tartani, miután a kabinet rendre szerdán ülésezik. Most kiderül, miért tértek el az eredeti forgatókönyvtől.

14.45

Végetért a Kormányinfó.

14.44

Annak kapcsán, hogy az iskolakezdés miatt két havi családi pótlékot kaptak a családok, elhangzott, hogy a kormány nem tervezi, hogy emelne a családi pótlék összegén.

14.40

A Vodafone-vételár Magyarországra eső részét hitelből fogja az állam kifizetni.

14.38

Marad a heti koronavírus-statisztika, a kormány nem látja értelmét napi adatszolgáltatása visszaállni.

14.35

Még Orbán Viktor beszélt arról, hogy 90 napról 30 napra visszáll a közérdekű adatok megválaszolása, mégsem történt változás, Gulyás Gergely megígérte, hogy ennek utánanéz. 

14.29

12 év kormányzás után miért Brüsszelre várnak a pedagógusok béremelésére, hiszen a kormány tisztségviselőinek fizetésemelésénél ezt nem várták meg? "2010-ben emeltünk a pedagógusoknál, s mivel jelentős fizetésemelést tettünk más területeken, a pedagógusok hátrányba kerültek, ezért most őket kell kompenzálni. De a Covid és a háború után nem csoda, ha brüsszeli pénzekre várunk ezekben az időkben a gazdaság egyensúlyozására" - válaszolta a kérdésre Gulyás Gergely.

14.18

Már 2010 óta tervezte az állam a Vodafone-felvásárlást.  

14.12

Nehéz válaszolni, hogy a kormány mekkora támogatást tud majd adni az aszálykárokra, még csak a kárfelmérésnél sem vagyunk. 

14.10

Arra, hogy a nyugdíjasoknak terveznek-e támogatást, ha a piaci árat nem tudnak kifizetni, úgy válaszolt a miniszter, hogy jelenleg így is havi 200 ezer forintot fizet ki a magyar állam minden mérőhelyen.

14.06

Határvadászok: 2200 határvadász fog a tervek szerint esküt tenni szeptemberben, jövőre 4000 főre fog kibővülni.

A szokásostól eltérő időpontra hirdették meg a Kormányinfót. Fotó: MTI/Illyés TiborA szokásostól eltérő időpontra hirdették meg a Kormányinfót. Fotó: MTI/Illyés Tibor

14.00

Arra a kérdésre, hogy miért 25 fős küldöttség kísérte nemrégiben Orbán Viktort Bécsbe, és miért Bécs legdrágább szállodájában laktak ebben a gazdasági helyzetben, a miniszter úgy válaszolt, hogy mióta világ a világ, az államfők ilyen helyeken szállnak meg. Azt, hogy van-e a bécsi szállásról kiszivárogtatott információknak köze ahhoz, hogy a bécsi magyar nagykövetség egyik munkatársát Orbán Viktor látogatása után elbocsátották, a miniszter nem tudott válaszolni, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium az illetékes ebben.

13.58

"A képviselői vagyonnyilatkozatoknál átállt Magyarország az uniós sémára, pedig a lobbizás esélye itt sokkal nagyobb, mint a korábban alkalmazott magyar vagyonnyilatkozatoknál". 

13.55

Lesz-e következménye a Pénzügyminisztériumban, hogy nagyobb infláció lesz-e, mint amit előrejeleztek, ha az OMSZ-nél is volt? "Nem látom az összefüggést ebben" - válaszolta a kérdésre a miniszter. 

13.52

Építőipari bumm lesz, az új állami beruházásoknál a növekedés lelassul és csökken, de a lakossági területen komoly új megrendelés állomány jöhet létre. Konkrét hitelprogramokon és terveket dolgozunk, amelyeket két héten belül szeretnénk bejelenteni.

13.51

Milyen törvényeket módosítanak, ha Brüsszelben pozitív fogadtatásra talál a magyar levél? Tíz felett lesz ezeknek a száma, feltéve, ha a megállapodás létrejön.

13.45

OMSZ-ügy: "Nem igaz, hogy nyomásgyakorlás történt az OMSZ-en. Nincs információm, hogy egy helyettes államtitkár egész délelőtt tárgyalt volna az OMSZ-ben". Mi volt az utolsó csepp a pohárban? Gulyás Gergely szerint már az sem volt véletlen, hogy az OMSZ melyik minisztériumhoz lett besorolva. A Kárpát-medence jobb meteorológiai előrejelzésére lenne szükség több szakértő szerint.  

13.44

Rezsicsökkentés: a fogyasztási helyek száma nem változott, továbbra is 75 százalék a rezsicsökkentett helyek közé esik. 

13.43

Élelmiszerellátás: 22-23 millió ember ellátásáról tudunk gondoskodni normál időszakban, ezért nem jelenthet gondot, hogy 9,7 millióról gondoskodjunk - mondta Gulyás Gergely

Gázellátás: 3,8 milliárd köbméter, ez 76 téli napra elegendő. Ha csak a lakosságit, fél évre, a töltöttség 60,6 százalék.

13.40

A forint gyengülése: hektikus az árfolyammozgás, hosszabb tendenciát kell nézni, de a dollár erősödése nem tesz jót.  

13.37

Szándék van, hogy az iskolák plusz rezsiköltségét kifizesse az állam, de kórházat, szociális intézményeket és iskolákat mindenképpen nyitva kell tartani, tehát az online oktatásról egyáltalán nincs szó. A 16 ezer hiányzó pedagógus Gulyás Gergely szerint nincs, és csak egyes területeken van hiány, tehát nincs olyasmi, ami az oktatást veszélyeztetné. 

13.34

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tárgyalt energetikai beszerzésről Moszkvában, ezért őt szállította Moszkvába a honvédség repülőgépe a napokban.

A 715 milliárd forintos felvásárlás a finanszírozást addig kell megteremteni, amíg az egész ügylet megkötésre kerül, hiszen több hónapos eljárás következik a Vodafone-felvásárlásnál, amelyben kisebbségi tulajdonos (49 százalék) lesz az állam.  

13.31

Vodafone-felvásárlás: ilyenkor teljeskörű könyvvizsgálat történik, ami az árra is kiterjed, az volt a kormány célkitűzése, hogy az energia-, a bank-, a média- és a távközlési szektorban, valamint a kiskereskedelemben valósítsuk meg, hogy felerészben, vagy többségben magyar tulajdon legyen.

30 napon belül kell Brüsszelnek válaszolnia Magyarország levelére, és a kormány optimista ezügyben.

13.26

A Brüsszelnek küldött levél konkrétumai: függetlenül az Európai Bizottság helyzetértékelése megegyezik-e a magyar kormánnyal, érdekeltek vagyunk, ami garantálja azt, hogy az itt megvalósuló közbeszerzések befolyásmentesen valósulnak meg. Az esetek óriási többségében eddig sem volt elnéző a forráselosztás. Nincs titkolnivalónk, olyan intézményi többletgaranciákat is hajlandók vagyunk megadni, amelyek más országokban nincs szükség. 

"Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásunk fel sem merült". 

Ársapka: október 1-jéig hoztunk döntést erről, a hosszabbításról még nincs információ.

13.20

A kormány nem mérlegeli az OMSZ munkatársainak a kiállását a vezetőik mellett, mert nem egy napos dologról volt szó, hanem egy régebb óta fennálló helyzet végkimenetele. Az előrejelzések pontossága korábban is hagyott maga után kívánnivalót, és vizsgálóbizottságok felállítását sem támogatjuk - válaszolta az ATV kérdésére a miniszter. A politikai nyomásgyakorlással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: senki nem akart jósolni a meteorológusok helyett.

"Számtalan más ígéretet is tettünk Brüsszel felé a kondicionalitási jelentéssel egyetemben".  

13.16

Miért váltották le az OMSZ két vezetőjét? A kormány elfogadta Palkovics László miniszter döntését, de az augusztus 20-i események nélkül is sor került volna a vezetőváltásra - jelentette ki Gulyás Gergely.

A tavalyival azonos nyugdíjprémiummal lehet számolni majd, ami 80 ezer forint.

13.15

Az európai uniós helyzet: a kondicionalitási helyzet a legfontosabb, tegnap éjfélig adtunk választ. Napi rendszerességgel egyeztettünk, és olyan választ küldtünk, amellyel minden eddiginél szigorúbb helyzetet hozunk létre az uniós pénzek felhasználására, reméljük, ezek után lezárulhat a kondicionalitási eljárás.

13.00

A kormány mai ülésén áttekintettük az energiaellátás helyzetét - kezdte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatót. A háború és az arra adott szankciók miatt újra és újra meg kell győződnünk az ellátás biztonságáról, mind a gáz, mind a áram tekintetében megnyugtató a helyzet. Folyamatosan tárgyalunk a bővítésről, de sajnos jelentősen megemelkedtek az energiaárak. Ezért a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani a lakosság számára. A villamosenergia rendben, azonban a földgáznál a fűtőérték nem azonos a földgáznak a különböző gázoknál, ezért azt a vállalásunkat továbbra is tartjuk, hogy az 1729 köbmétert minden háztartásnak meg kell kapnia. Ezért 63 645 magajoul-ban állapítottuk meg a fűtőértéket. Ezt rendeletben elfogadtuk. 

Lassan kezdenek

Mindenki találgat, miért ez a sietség? Tény, hogy a közelmúltban több nagy visszhangot kiváltó esemény is történt, ilyen például, hogy a kormány az augusztus 20-ára tervezett, de az előrejelzés miatt elhalasztott tűzijáték miatt felfüggesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét, vagy hogy kiderült: 1,8 milliárd euróért adják el a Vodafone Magyarországot az államnak. Emellett Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő éjjel jelentette be, hogy a magyar kormány elküldte válaszlevelét a Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.