<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Megválasztotta új elnökségét a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, új elnöke, Lupkovics Beáta ugyanabban az évben végzett Miskolcon a jogi karon, mint Varga Judit igazságügyi miniszter.   

Teljes megújulásról azonban nem lehet beszélni: a korábbi tagok közül ketten maradtak a helyükön, ráadásul a hivatalvezető sem mondott le, miközben a nyomozati iratok alapján a Schadl-ügy egyik vádlottja volt az élettársa. A kar új elnöke, Lupkovics Beáta ugyanabban az évben végzett Miskolcon a jogi karon, mint Varga Judit igazságügyi miniszter.   

Több végrehajtót is vonzó ajánlattal kerestek meg az elmúlt hetekben – tudta meg az rtl.hu. Azt állították nekik: ha a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) csütörtöki elnökségi választásán a megfelelő személyekre voksolnak, akkor a következő időszakban elkerülik őket a soron kívüli fegyelmi vizsgálatok, sőt a már folyamatban lévőket is megszüntethetik ellenük.  

Hadházy Ákos előre megmondta. Fotó: MTI
Hadházy Ákos előre megmondta. Fotó: MTI

Ez azért előnyös az érintetteknek, mert ezeknek a belsős fegyelmi eljárásoknak az eredméynére hivatkozva vették el többektől az iroda működtetéséhez szükséges engedélyt, azaz a végrehajtóknak át kellett adniuk a jól fizető helyüket valaki másnak.

A mintegy 200 végrehajtót – akik egy-egy szavazattal rendelkeztek a közgyűlésen – az elmúlt hetekben személyes beszélgetésekre hívták, és ott próbálták győzködni őket a megfelelő jelöltekről. (Azt nem tudni, hogy az invitálók honnan vették a felhatalmazásukat, és hogy valóban rendelkeztek-e ilyen befolyással). Ezeken a beszélgetéseken rendre ugyanazok a nevek kerültek elő, mint amiket Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is nyilvánosságra hozott az egyik Facebook-posztjában (Lupkovics Beáta, Kovássy Szabolcs, Papp Gábor, Ódor Gergely István, Kósa Zoárd).

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar mai közgyűlésén információink szerint végül pont ezeket az embereket választották meg.

Az rtl.hu információi szerint, amikor az elmúlt hetek megbeszélésein felvetették a végrehajtók, hogy óriási botrány lehet abból, ha éppen ezek az emberek lesznek a befutók, az a válasz érkezett: nem baj, megtehetik, jelentősebb következménye úgysem lesz az ügynek. 

A portál szerint Lupkovics Beáta esetében már a jelölés is meglepetést okozott, a Miskolci Járásbíróság mellett dolgozó végrehajtót ugyanis csak 2022-ben nevezték ki, azaz önálló végrehajtóként meglehetősen kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. 

A miskolci jogi egyetemen végzett 2004-ben, ami azért pikáns, mert ugyanebben az évben volt egy másik ismert végzőse is ennek az egyetemnek, méghozzá Varga Judit igazságügyi miniszter.

Lupkovics Beáta korábban a megyei önkormányzat jegyzője volt, előtte pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnál látott el különböző vezetői feladatokat. Végrehajtói irodájának első, tört évre vonatkozó beszámolója szerint mindössze 4 szellemi alkalmazottja van (a nagyobb irodák 15-20 fővel működnek), az adózott eredménye pedig 13 millió 88 ezer forint volt, amelyből 13 millió forintot fel is vett osztalékként.

Lupkovics Beáta egyike volt azoknak a frissen kinevezett végrehajtóknak, akik 2022 nyarán, azaz Schadl György letartóztatása után tették le a hivatali esküjüket. Ez azért lehet aggályos, mert az esküt csak az elnök előtt lehet letenni, Schadl György viszont ebben az időszakban éppen börtönben ült. Az új végrehajtók emiatt Lukács Tamás volt alelnök előtt tarották meg a ceremóniát, ez azonban ellentétes a törvénnyel.