<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban foglalta össze a kormány legújabb adókönnyítő intézkedéseit.

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, adókönnyítő intézkedésekről döntött a kormány, mellyel mintegy 200 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és a családoknál. 

  • A cégek bármely adó mérséklését kérhetik, ha a válsághelyzet miatt nehéz helyzetbe kerültek. Ennek mértéke vállalkozásonként elérheti az 5 millió forintot - mondta Varga Mihály. 5 millió forintos adótartozás esetén a cégek két lehetőséggel élhetnek: egyrészt kérhetnek 12 havi részletfizetést, vagy 6 havi pótlékmentes halasztást. 
  • A kisvállalkozásokat hozza helyzetbe, hogy 2021-től 12 százalékról 11 százalékra csökkent a kiva kulcsa. Az intézkedéssel 10 milliárd forint marad az érintett mintegy 50 ezer vállalkozásnál. 
  • Minden cég megtarthatja a tavaly év végén megszerzett "megbízható" adózói besorolását. 
  • Mintegy 600 ezer szervezetnek szeptember 30-ig kell leadnia az éves beszámolóját és teljesítenie a társasági adófizetési kötelezettségét. A határidő változása nem érinti a tőzsdei társaságokat, a bankokat, biztosítói társaságokat. (szerk.: az adófizetési kötelezettség határidejének elcsúsztatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatai között is szerepelt.)

Fotó: MTI
Fotó: MTI

  • Azon munkavállalók esetében, akiknek fizetés nélküli szabadságra kellett mennie, a munkáltató fizeti a havi 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási hozzájárulást, így biztosított marad a szabadságon lévő. 
  • 160 milliárdot hagynak július elsejétől a cégeknél azáltal, hogy a versenyszférával kötött megállapodásnak megfelelően 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke. 
  • December 31-ig nem kell a turisztikai vállalkozásoknak idegenforgalmi hozzájárulást fizetni, az állam ugyanakkor továbbra is teljesíti kifizetéseit az önkormányzatok felé. 
  • Varga Mihály végezetül a SZÉP-kártyával kapcsolatos szochó-mentességre és a keretösszegek növelésére is kitért.