2018. december 6. 19:05
mfor.hu

Biztosan nem lesz elég hosszútávon az, hogyha csak az autók és a gyárak károsanyag-kibocsátását csökkentjük, a mezőgazdaság hatékonyságán is nagyon sokat kell még fejleszteni ahhoz, hogy tényleg sikerüljön megmenteni a bolygót a várható pusztulástól.
 

Nagyon komoly változtatásokra lesz szükség a World Resources Institute tanulmánya szerint, hiszen több milliárdnyi embert kell ellátni majd anélkül, hogy bekövetkezzen a klímakatasztrófa .

Nehéz lesz kivitelezni

Mezőgazdasági tevékenység már így a szárazföld körülbelül 40 százalékán zajlik, és az emberiség teljes üvegházhatást okozó gázkibocsátásának negyedéért felelős. Csakhogy 2050-re a várakozások szerint közel 10 milliárdan lesznek a Földön, ráadásul egyre többen engedhetik meg maguknak a gyakoribb húsfogyasztást, így óhatatlanul arra kell készülnünk, hogy nőni fog a károsanyag-kibocsátás mértéke.

Óriási erdőirtás jöhet

Ha minden úgy maradna, mint most, 2050-re 56 százalékkal több kalóriát kéne előállítani, mint 2010-ben, és hogyha ezt a tenyésztők és gazdálkodók úgy akarnák elérni, hogy további erdőket irtanak ki, akkor India kétszeresének megfelelő területről vágnának ki fákat. Ez ahhoz vezetne, hogy biztosan nem sikerülne tartani az ENSZ által betervezett maximum 2 fokos globális felmelegedést még úgysem, hogyha drasztikusan lecsökkentik a járművek és a gyárak kibocsátását, mivel minden kivágott fa révén nőhet a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyisége.

A jelentés készítői szerint az teljesen irreális, hogy a vegetáriánus életmód világszinten igazán népszerűvé váljon, viszont az komoly segítség lenne, hogyha Európában és Amerikában, a két legnagyobb marha- és birkafogyasztó kontinensen mindenki csak 1,5 adag (kb. 200 gramm) ilyen húfélét enne hetente. A kutatók reményei szerint így többen ennének szárnyasokat, amiért a Föld is hálás lenne, ugyanis ugyanannyi csirkehús előállítása több mint 85 százalékkal kevesebb káros anyagot termel.

Emellett a kutatás készítői azt vetik fel a krízis potenciális megoldásaként, hogy jobban kell vigyázni a termőföldre is és hatékonyabban megművelni, például Brazíliában a legjobban menedzselt gazdaságok négyszer annyi marhahúst tudnak előállítani ugyanakkora területen, mint a legrosszabbak, csupán a trágyázási technikák fejlettsége és az egészségesebb szarvasmarhák miatt. Ha jelentősen csökken a terület, akkor pedig olyan terményeket kell kifejleszteni, amelyek ugyanakkora területen több termést hoznak.

A jelenleg meglévő farmokon például úgy lehetne csökkenteni a kibocsátást, hogyha kevesebb nitrogénalapú trágyát használnának, valamint kutatók dolgoznak egy olyan étrend-kiegészítőn, amelytől kevesebbet büfögnek majd a tehenek.

Pénzkérdés

Mindezek megvalósításához leginkább pénzre van szükség, ezért a jelentés készítői azt akarják elérni, hogy nemzetközileg is támogassák olyan műtrágyák gyártását, amelyek nem ennyire károsak, valamint a génszerkesztéssel ellenállóbb növények kifejlesztését. Az elmúlt három évben 51 ország összesen 570 milliárd dollárt költött az élelmiszergyártás fejlesztésére, ennek keretében készült ez a tanulmány is.

(New York Times)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.