2p

Egy céltalanná vált, 400 milliárd eurós uniós alapot használnának fel fegyverkezésre és Ukrajna segítésére. És a magyar miniszterelnök nem tehetne semmit.

Szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk, a Privátbankár arról ír a Politico értesülései alapján, hogy megtalálhatták a megoldást az uniós országok vezetői arra, miből finanszírozzák az európai védelmi ipar felfuttatását, illetve Ukrajna támogatását.

E célokat az Orbán-kormányt leszámítva nagyjából az összes tagállam vezetése fontosnak tartja, csakhogy a szükséges rengeteg pénz előteremtése ettől még nem megy könnyen. Ezért merülhetett fel, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vészhelyzeti mentőalapjában található mintegy 422 milliárd eurót használják fel valamilyen formában erre a célra.

Az ESM-et az elmúlt tíz évben nem igazán használták semmire, eredeti célja az volt, hogy olcsó hiteleket biztosíthasson az eurózónához tartozó tagállamok számára pénzügyi krízis esetén. A korábbi tárgyalások megrekedtek arról, milyen új célokat lehetne találni az intézmény és a pénzalap számára, és most nagyon úgy tűnik, hogy Emmanuel Macron francia elnök, illetve a balti államok vezetői azt próbálják keresztülverni a többi eurózónás tagállamon, hogy védelmi célokra, valamint esetleg Ukrajna újjáépítésére fordítható hiteleket finanszírozzanak a felhasználásával.

A döntést erről az eurózónához tartozó 20 tagállam vezetőinek kell meghoznia, akik legközelebb júniusban ülnek össze, a napirenden mindenképpen szerepelni fog az ESM is, végső döntés persze ekkor még nem várható. Magyarország viszont biztosan nem fogja tudni megvétózni, ha közvetve vagy közvetlenül Ukrajna megsegítésére is fordítanák ezt a pénzt, mivel hazánk ugyebár nem része az eurózónának.

További részletek a Privátbankár cikkében, ide kattintva olvashatók>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!