<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ukrajna nem reagál arra az orosz ultimátumra, hogy adja fel Szeverodonyecket, miközben több száz ukrán civil rekedt egy vegyi üzem alatti bunkerben.

  • Ukrajna mindeddig ellenszegült annak az orosz ultimátumnak, hogy adja fel Szeverodonyecket, miközben az oroszok a város 80 százalékát ellenőrzik. Szeverodonyeck az ország keleti részén Oroszország előrenyomulásának központi területe. Oroszország követelte, hogy az ukrán erők szerda reggeltől hagyjanak fel az "értelmetlen ellenállással és tegyék le a fegyvert", és azzal vádolta Kijevet, hogy megzavarja a civilek menekülésére szolgáló humanitárius folyosó megnyitásának tervét.
  • Több ezer civil, köztük nők, gyermekek és idősek rekedtek Szeverodonyeckben, ahol egyre kevesebb az élelmiszer, a tiszta víz, a higiéniai ellátás és az áramellátás. Sürgős helyzet alakult ki a városban lévő Azot vegyi üzem alatti bunkerekben - közölte az ENSZ szóvivője. A feltételezések szerint az Azotban a katonákkal együtt rekedt mintegy 500 polgári személy egy lehetséges humanitárius folyosón keresztül készül elmenekülni a városból.

Orosz támadásokban megrongálódott lakóépület Harkiv külvárosában. Fotó: MTI/EPA/Szergej KozlovOrosz támadásokban megrongálódott lakóépület Harkiv külvárosában. Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

  • Az Egyesült Államok további 1 milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújt Ukrajnának a keleti Donbaszban folytatott harcokhoz - erősítette meg Joe Biden.
  • Volodimir Zelenszkij sürgette az EU-t, hogy szigorítsa az Oroszországgal szembeni szankciókat, és figyelmeztetett, hogy Moszkva erői más országokat is megtámadhatnak. Az ukrán elnök a cseh parlamentben tartott beszédében azt mondta, hogy Moszkva inváziója "az első lépés, amelyre az orosz vezetésnek szüksége van ahhoz, hogy utat nyisson más országok, más népek meghódítása felé".
  • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy a szövetségesek továbbra is nehézfegyverekkel és nagy hatótávolságú rendszerekkel látják el Ukrajnát, és a Kijevnek nyújtandó új segélycsomagról szóló megállapodás várhatóan még ebben a hónapban megszületik a madridi csúcstalálkozón. A megállapodás segítené Ukrajnát abban, hogy a régi, szovjet korabeli fegyverzetről "modernebb, NATO-szabvány szerinti" felszerelésre váltson - mondta.

Katonai jármű áll egy út mentén a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben. (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)Katonai jármű áll egy út mentén a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben. (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

  • Hszi Csin-ping kínai államfő biztosította Vlagyimir Putyint Kína támogatásáról az orosz "szuverenitás és biztonság" kérdésében, mire Washington figyelmeztette Pekinget, hogy fennáll a veszélye, hogy "a történelem rossz oldalára kerül".
  • Törökország kijelentette, hogy kész otthont adni egy találkozónak az ENSZ-szel, Oroszországgal és Ukrajnával a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexport megszervezéséről, hogy biztonságos útvonalakat alakítsanak ki anélkül, hogy az ukrán kikötők körül aknákat kellene felszámolni.

  • Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a lengyel-ukrán határon három-négy hónapig tartana a gabonasilók építése, hogy a terményt a globális piacokra irányítsák. Kowalczyk megjegyzései azután hangzottak el, hogy Joe Biden azt javasolta, az ukrán határ mentén ideiglenes silókat építsenek, hogy ezzel is elősegítsék a gabonaexportot és a globális élelmiszerválság kezelését. (via The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.