3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lapunk utánajárt, mi az oka annak az ellentmondásnak, ami a közbeszerzési értesítőben a zalaegerszegi multifunkciós sportcsarnokról megjelent adatok és a városi önkormányzatnak a beruházás elhalasztásáról tett nyilatkozata között áll. Mivel a zalaegerszegi önkormányzat a fedezet rendelkezésre állásához kötött feltételes közbeszerzési eljárást írt ki a létesítmény kivitelezésére, ezért jogszabályi kötelezettsége volt szerződést kötni, ám az pénz híján nem valósul meg.

A szükséges fedezet hiányában nem lép hatályba a zalaegerszegi multifunkciós csarnok kivitelezésére megkötött szerződés, az ajánlatkérő zalaegerszegi önkormányzat ugyanis feltételes közbeszerzést írt ki – tájékoztatta megkeresésünkre lapunkat a zalai megyeszékhely önkormányzata. Mint válaszukban írják, az ajánlati felhívásban ezt közvetlenül jelezték is.

Hétfőn számoltunk be arról, a zalaegerszegi városi sportcsarnokra kiírt közbeszerzési eljárás eredményét kihirdették, és azt 42,8 milliárd forintos ajánlatával a Mészáros Lőrinchez kötődő ZÁÉV Zrt. nyerte el.

A zalaegerszegi önkormányzat tájékoztatásában azt írja, a közbeszerzési kiírásra érkezett ajánlatok összegzése augusztus 5-én készült el, ezt követően

„a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve”

két hónapon belül kellett szerződést kötniük. Ez valóban meg is történt, az uniós közbeszerzési értesítő eredményről tájékoztató hirdetményének V.2.1. pontjában az olvasható:

„A szerződés megkötésének dátuma: 03/10/2022”

Ugyanakkor a K-Monitor Facebook-posztja alatt az önkormányzat már hétfőn délután kommentben jelezte, az eredményt a jogszabályi előírások alapján közzé kellett tenniük, de a nagyberuházás nem indul meg.

A közbeszerzési értesítőben megjelent adatok, illetve az önkormányzat közösségi médiában tett hozzászólása közti ellentmondások feloldása érdekében kerestük meg az ajánlattevő zalai városvezetést, akik leszögezték:

„bár a szerződést kötelező volt megkötni, az hatályba NEM LÉP, mivel a szükséges forrás nem áll rendelkezésre. Tehát: a beruházás NEM VALÓSUL MEG.”

Egyelőre nem épül meg se 42 milliárdért, se semennyiért (Fotó: Zalakerámia ZTE KK / Facebook)
Egyelőre nem épül meg se 42 milliárdért, se semennyiért (Fotó: Zalakerámia ZTE KK / Facebook)

Szerda reggel ugyancsak a K-Monitorral az illetékes Építési és Beruházási Minisztérium azt közölte, a tervezési szakasz lezárulta után elindult a kivitelezés közbeszereztetése, ám a június elején hozott 1281/2022. (VI. 4.) Kormányhatározat kimondja:

az állami beruházásokat felülvizsgálat céljából – ide nem értve a kivitelezés alatt levőket – felfüggesztik,

ebből 2022-ben és 2023-ban összesen 1150 milliárd forint megtakarítást érnek el.

A tárca közölte, „azon beruházások forrásbiztosítása nem lehetséges, melyek nem rendelkeztek hatályos kivitelezési szerződéssel a kormányhatározat kihirdetésének pillanatában”. És miután erre a létesítményre az általános beruházási stop vonatkozik, ezért nem szerepel azon a 284 tételből álló listán, melyek felfüggesztéséről egyedileg döntött a minisztérium.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!