<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Orbán Viktornak demográfiailag teljesen igaza volt évértékelőjében.

A demográfia a nagyon hosszútávú gazdasági-társadalmi folyamatok egyik legfontosabb meghatározója, és ha már pályára állt, akkor nehéz megváltoztatni. Ebből a szempontból valóban Európa számára az egyik legfontosabb grafikon az alábbi (lásd alul csatolmányban).

Miközben Európa elöregszik, és lassan csökkenő népességgel számolhat, Afrikában robbanásszerű és nagyrészt visszafordíthatatlan a lakosság növekedése.

//www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2017/06/world-population-p...

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re az afrikai lakosság megduplázódik (akiknek nagy része fiatal lesz!), Nigéria pedig a világ harmadik legnépesebb országa lesz. Nyilvánvaló, hogy ha nem tudnak az afrikai országok nagyon gyorsan modernizálódni (és egyelőre szociokulturálisan nem nagyon látszik, hogy be tudnák járni a kínai, koreai vagy japán utat), akkor iszonyatos mennyiségű ember fog megpróbálni jobb megélhetést keresni, méghozzá nyilván a "közeli" Európában, és ezt az európai társadalmak nem nagyon tudják és akarják kezelni majd. Amíg ezt a problémát az európai mainstream politikusok nem ismerik fel és el, addig az europopulista vonal egyre erősödni fog, teljesen jogosan. Ez az egyik, inkább társadalmi vetülete az európai/hazai és afrikai demográfiának.

Afrika és Európa népességeAfrika és Európa népessége

Szintén legalább ennyire fontos, hogy a lakosságszám csökkenése miatt (ráadásul a dolgozók száma még a lakosságénál is gyorsabban csökken) a GDP Európában és Magyarországon is akár évtizedeken át stagnálhat, mint Japánban az elmúlt 20 évben:

https://fred.stlouisfed.org/series/JPNNGDP

Ez pedig azzal jár, hogy az államadósság sok európai országban nem lesz visszafizethető, hiszen nem nő az elosztható pénz, ráadásul abból is egyre többet kell majd az idősekre fordítani. Persze itt nem csődre kell gondolni, hanem sokkal inkább elinflálásra (természetesen a társadalombiztosítási ellátások elinflálására is!), ami politikailag mindig elfogadhatóbb, mint a csőd beismerése.

Demográfiailag tehát Európának eléggé rosszak a kilátásai: elöregedés, elinflálás, és a gazdasági bevándorlók várhatóan egyre fokozódó nyomása.Európa előtt két út áll: vagy szembenéz ezekkel a problémákkal, és növekvő családtámogatással, és egyéb programokkal megpróbálja lassítani, megállítani a népességcsökkenést, illetve kitolni a munkaképesség határát, miközben közösen megerősítik határőrizetüket, haderejüket, és külső-belső védelmi rendszereiket. Vagy ha erre nem képesek az európai politikusok, akkor egyre több országban kerülnek hatalomra autoriter/populista/neadjisten szélsőjobboldali pártok...

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.