2018. február 20. 19:23

Orbán Viktornak demográfiailag teljesen igaza volt évértékelőjében.

A demográfia a nagyon hosszútávú gazdasági-társadalmi folyamatok egyik legfontosabb meghatározója, és ha már pályára állt, akkor nehéz megváltoztatni. Ebből a szempontból valóban Európa számára az egyik legfontosabb grafikon az alábbi (lásd alul csatolmányban).

Miközben Európa elöregszik, és lassan csökkenő népességgel számolhat, Afrikában robbanásszerű és nagyrészt visszafordíthatatlan a lakosság növekedése.

http://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2017/06/world-population-p...

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re az afrikai lakosság megduplázódik (akiknek nagy része fiatal lesz!), Nigéria pedig a világ harmadik legnépesebb országa lesz. Nyilvánvaló, hogy ha nem tudnak az afrikai országok nagyon gyorsan modernizálódni (és egyelőre szociokulturálisan nem nagyon látszik, hogy be tudnák járni a kínai, koreai vagy japán utat), akkor iszonyatos mennyiségű ember fog megpróbálni jobb megélhetést keresni, méghozzá nyilván a "közeli" Európában, és ezt az európai társadalmak nem nagyon tudják és akarják kezelni majd. Amíg ezt a problémát az európai mainstream politikusok nem ismerik fel és el, addig az europopulista vonal egyre erősödni fog, teljesen jogosan. Ez az egyik, inkább társadalmi vetülete az európai/hazai és afrikai demográfiának.

Afrika és Európa népessége Afrika és Európa népessége

Szintén legalább ennyire fontos, hogy a lakosságszám csökkenése miatt (ráadásul a dolgozók száma még a lakosságénál is gyorsabban csökken) a GDP Európában és Magyarországon is akár évtizedeken át stagnálhat, mint Japánban az elmúlt 20 évben:

https://fred.stlouisfed.org/series/JPNNGDP

Ez pedig azzal jár, hogy az államadósság sok európai országban nem lesz visszafizethető, hiszen nem nő az elosztható pénz, ráadásul abból is egyre többet kell majd az idősekre fordítani. Persze itt nem csődre kell gondolni, hanem sokkal inkább elinflálásra (természetesen a társadalombiztosítási ellátások elinflálására is!), ami politikailag mindig elfogadhatóbb, mint a csőd beismerése.

Demográfiailag tehát Európának eléggé rosszak a kilátásai: elöregedés, elinflálás, és a gazdasági bevándorlók várhatóan egyre fokozódó nyomása.Európa előtt két út áll: vagy szembenéz ezekkel a problémákkal, és növekvő családtámogatással, és egyéb programokkal megpróbálja lassítani, megállítani a népességcsökkenést, illetve kitolni a munkaképesség határát, miközben közösen megerősítik határőrizetüket, haderejüket, és külső-belső védelmi rendszereiket. Vagy ha erre nem képesek az európai politikusok, akkor egyre több országban kerülnek hatalomra autoriter/populista/neadjisten szélsőjobboldali pártok...

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.