<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A táblafilcek, markerek használata akár iskolákban, akár irodákban általánossá váltak. Felmerül a kérdés, mikor milyen filceket érdemes használni.

Mi a különbség az állandó és egy lemosható markerek között? Nem mindegy ugyanis, hogy a fehértáblákat, mágnestáblákat használva milyen típusú táblamarkert használunk, hiszen nem megfelelő íróeszköz akár kárt is tehet a felületben. Összehasonlítva ezt a két marker típust megállapíthatjuk a közöttük lévő különbségeket, és kiderül, hogy melyik terméket érdemes választani.

Az állandó markerek olyan tintát tartalmaznak, amely nem oldódik vízben. Ezekben a tintákban olyan anyagok vannak, amelyek a levegővel érintkezve száradnak meg, így mindenképpen célszerű odafigyelni, hogy a filceken legyen a kupakja.

A legtöbb mosható, törölhető filc esetén a tinta vizes alapú. Ennek köszönhetően van arra lehetőség, hogy a flipchartokról, fehértáblákról letöröljük azt. Fontos megjegyezni, hogy mivel a törölhető markerek. Talán nem meglepő, hogy ezek a markerek a festék összetétele miatt még könnyebben ki tudnak száradni, így érdemes odafigyelni erre.

Mennyire állandó az állandó? Mikor tűnik el a letörölhető?

Attól, hogy az egyik fajtát állandónak nevezik, még nem feltétlen az örökkévalóságnak készülnek. A gyakran alkoholos filceknek is nevezett markerek minőségtől függően egy idő után ugyanúgy elkezdenek halványulni, mint a vizes alapú tintát alkalmazó markerek. Ráadásul a legtöbb táblafelületekről ezek a tinták is eltávolíthatók, igaz ehhez vegyik anyagokat kell segítségül hívni. Az állandó markereket ugyanis nem tudjuk egy egyszerű táblatörlővel eltüntetni, azt tisztító folyadék (gyakran acetát alapú szerek), illetve izopropil alkohol segítségével is meg lehet ezt tenni.

A törölhető filcek ma már kellően jó minőségűek ahhoz, hogy nyugodtan kijelenthessük, tartósak az ezekkel készített feljegyzések. A fehértábláról a meeting végére nem fog eltűnni amit ráírtak, sőt akár hetekig is jól olvasható marad. Amennyiben pedig más felületre, például papírra írunk, rajzolunk, úgy még tovább megmarad az "alkotás".

Ajánlatunk:

STAEDTLER Lumocolor termékek
Stabilo Plan termékek
Nobo táblamarker
ICO markerek

(X)