<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A megkérdezettek 60 százaléka még 1000 forintot sem ad egy üveg borért - derült ki egy friss felmérésből.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Agrárgazdasági Kutató Intézet bor fogyasztói szokásokról készült felmérése szerint a legtöbben - a megkérdezettek 60 százaléka - 1000 forintnál is kevesebb ad egy üveg borért. Ha azonban nem saját fogyasztásra, hanem ajándékba vásároljuk a bort, hajlandóan vagyunk többet is kiadni érte. Még az amúgy 1000 forintnál kevesebbet költők is akár 2000 forintot is kiadnak egy üvegért.

Saját vásárlás esetén egyébként a válaszadók 28 százaléka 1000 forintnál többet, de 2000-nél kevesebbet ad egy üvegért, 10 százalékuk pedig hajlandó 2000-5000 forint közötti összeget is kiadni.

Mi alapján választunk?

A felmérés rávilágított arra, hogy a megkérdezettek 22 százaléka jellemzően nem szokta elolvasni az üvegek címkéjén szereplő információkat. Ez annyira talán nem is megdöbbentő, ha figyelembe vesszük, hogy a megkérdezettek 46 százaléka úgynevezett "nem tudatos" borfogyasztó. 38 százalék vallotta magát igényes borfogyasztónak, 16 százalék pedig borszakértőnek.

A többség, tehát a nem tudatos borfogyasztók esetében elsősorban a fajta választás dominálja a vásárlást, ezt követi az ár, és csak ezt követi a borvidék, illetve a termelő beazonosítása. Ezzel szemben a borszakértő fogyasztók  elsősorban a termőhely alapján választanak bort maguknak, amit a fajta jelleg, pincészet követ és csak az utolsó szempont a döntés során a bor ára.

Melyik régió a legismertebb?

A felmérés eredményei szerint nem sokan tudnak kiigazodni a borvidékek és borrégiók között, hiszen a megkérdezetteknek mindössze 8,6 százalék vallotta ezt magáról. A 22 borvidék ismereteivel kapcsolatban kiderül, hogy 40 százalék nem tudja a pontos számot, közel 25 százalék szerint 32 borvidék van hazánkban.

Amikor spontán kellett ilyen területeket megnevezni, a legtöbben 5 régiót tudtak megemlíteni:

  • Tokaj
  • Eger
  • Villány
  • Badacsony
  • Szekszárd

mfor.hu