2p

A megkérdezettek 60 százaléka még 1000 forintot sem ad egy üveg borért - derült ki egy friss felmérésből.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Agrárgazdasági Kutató Intézet bor fogyasztói szokásokról készült felmérése szerint a legtöbben - a megkérdezettek 60 százaléka - 1000 forintnál is kevesebb ad egy üveg borért. Ha azonban nem saját fogyasztásra, hanem ajándékba vásároljuk a bort, hajlandóan vagyunk többet is kiadni érte. Még az amúgy 1000 forintnál kevesebbet költők is akár 2000 forintot is kiadnak egy üvegért.

Saját vásárlás esetén egyébként a válaszadók 28 százaléka 1000 forintnál többet, de 2000-nél kevesebbet ad egy üvegért, 10 százalékuk pedig hajlandó 2000-5000 forint közötti összeget is kiadni.

Mi alapján választunk?

A felmérés rávilágított arra, hogy a megkérdezettek 22 százaléka jellemzően nem szokta elolvasni az üvegek címkéjén szereplő információkat. Ez annyira talán nem is megdöbbentő, ha figyelembe vesszük, hogy a megkérdezettek 46 százaléka úgynevezett "nem tudatos" borfogyasztó. 38 százalék vallotta magát igényes borfogyasztónak, 16 százalék pedig borszakértőnek.

A többség, tehát a nem tudatos borfogyasztók esetében elsősorban a fajta választás dominálja a vásárlást, ezt követi az ár, és csak ezt követi a borvidék, illetve a termelő beazonosítása. Ezzel szemben a borszakértő fogyasztók  elsősorban a termőhely alapján választanak bort maguknak, amit a fajta jelleg, pincészet követ és csak az utolsó szempont a döntés során a bor ára.

Melyik régió a legismertebb?

A felmérés eredményei szerint nem sokan tudnak kiigazodni a borvidékek és borrégiók között, hiszen a megkérdezetteknek mindössze 8,6 százalék vallotta ezt magáról. A 22 borvidék ismereteivel kapcsolatban kiderül, hogy 40 százalék nem tudja a pontos számot, közel 25 százalék szerint 32 borvidék van hazánkban.

Amikor spontán kellett ilyen területeket megnevezni, a legtöbben 5 régiót tudtak megemlíteni:

  • Tokaj
  • Eger
  • Villány
  • Badacsony
  • Szekszárd

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!