3p

Az eddigi 573 iskolához idén újabb 241 tanintézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz, de még ez sem elég, így is iskolaőr-hiány van.

A 2023. június 1-jei adatok szerint a tavalyi tanévben országosan 579 iskolaőr látott el szolgálatot, s ez a létszám 513 iskolában tette lehetővé a mindennapos szolgálat ellátását.

Azonban az iskolaőri feladatok ellátásának fokozásához egy idei kormányhatározat az iskolaőri állomány 295 fővel való növelését írja elő.

Ezért a 2023/2024-es tanévben 241 oktatási intézmény csatlakozik a programhoz, amelyek közül – a 2023. augusztus 23-i adatok szerint – 94 új belépő intézmény részére biztosított a következő tanévben az iskolaőri szolgálat, a fennmaradó üres státuszok tekintetében pedig 105 jelentkező vár az alkalmassági vizsgálatok eredményére.

Mindezt Rétvári Bence államtitkár írta meg Vadai Ágnesnek, az árnyékkormány honvédelmi miniszterének parlamenti kérdésére válaszolva.

Gumibot, bilincs, gázspray - ez mind megtalálható az iskolaőröknél. Fotó: Police.hu
Gumibot, bilincs, gázspray - ez mind megtalálható az iskolaőröknél. Fotó: Police.hu

Ezek szerint a kormányhatározat által kitűzött 295 főt még mindig nem éri el az új jelentkezők száma. Még ha mind a 105 várakozót és a 94 új munkatársat összeadjuk, akkor is csak 199 főnél jár az üres helyek feltöltése. Igaz, a 2023/24-es tanév még csak most kezdődött el.

Vadai szerint különleges toborzó videót osztott meg a rendőrség a közösségi oldalán, amelyben két jelenleg is dolgozó iskolaőr próbálja a pályára csábítani az esetleges jelentkezőket. Egy újpesti intézményben dolgozó őr arról beszélt, hogy az elmúlt évben mind nevelésben és az informatika irányában is „nagyon elszabadultak az indulatok”. A másik iskolaőr szerint a gyerekekre „figyelni kell, milyen az érzelmi világuk”.

Az Angyalföldön dolgozó kolléga szerint „a tanárnak joga van tanítani, a diáknak joga van tanulni”, a diákok érzelme pedig sok mindent elárulhat, onnan tudják, hogy „valami probléma van” az iskolán belül vagy a családjában. Az elmúlt tanévben több mint hússzor alkalmaztak testi kényszert az iskolaőrök, bilincs és gázspray is előkerült az intézkedések során. S mivel a kormány idén 654,5 millió, jövőre pedig 1,26 milliárd forintot biztosít arra, hogy még több iskolaőrt lehessen felvenni, Pintér Sándor belügyminisztertől azt kérdezte, egész pontosan mekkora a létszámhiány az iskolaőröknél.

Rétvári válaszában arra is kitért, hogy a státuszok feltöltése érdekében a Rendőrség valóban aktív toborzási tevékenységet végez az erre kidolgozott feladatterv szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!