<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Reagált a Pedagógusok Szakszervezete arra a Belügyminisztérium mai közleményére, miszerint a tankerületi igazgatók 2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát. A Tanítanék Mozgalom ma 18.30-ra találkozót hirdetett a Belügyminisztérium elé.

Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára.

Érdemi párbeszéd, érdemi döntés nincs - írják mai közleményükben. 

A PSZ is kitart álláspontja mellett: a kirúgás aránytalan büntetés azokkal a pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak.

Ma este is van miért kiállni. Fotó: Facebook/PDSZ
Ma este is van miért kiállni. Fotó: Facebook/PDSZ

Kijelentik: ha a kormány nem korlátozta volna a sztrájkjogot, illetve azt visszaállította volna a tiltakozó tömegek követelésére, a polgári engedetlenségre, így annak szankciójára sem került volna sor.

Ma ugyanis kiderült: az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal matematika–biológia szakos tanárt rúgtak ki, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott hat pedagógusa között végzős osztály osztályfőnöke is van, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból pedig egy angol szakos tanárt bocsátottak el - tudta meg a Telex.

Mindez a Belügyminisztérium mai közleményéből derült ki, hogy nyolc tanárnak szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december elsejétől a polgári engedetlenségben való részvétele miatt.

A kirúgások mellett szerdán huszonnégy pedagógus kap tájékoztatást az iskolák igazgatóitól, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása. A Belügyminisztérium közleménye szerint az érintetteket munkáltatóik már korábban is tájékoztatták arról, hogy a kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékű megszegésének minősül a törvénytelen munkabeszüntetésük, és ennek rendkívüli felmentés lehet a vége. 

A Belügyminisztérium leszögezi: álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, így ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől.”

Eddig öt tanárt rúgtak ki a polgári engedetlenségben való részvétel miatt, ők mind a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanítottak. Az ő elbocsátásuk soha nem látott szolidaritási hullámot indított el a pedagógustársadalomért.

Ezért a Tanítanék Mozgalom ma a Széchenyi téri Belügyminisztérium elé 18.30-ra találkozóra hív mindenkit, aki érintett vagy aki szolidáris azokkal a tanárokkal, akiket karácsony előtt három héttel az utcára tesznek.

„Szolidaritás az oktatás jövőjéért küzdő tanárokkal!” – írják Facebook-posztjukban, amelyben meghirdették a mai utcai demonstrációt.