<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Magyar Tudományos Akadémia újabb állásfoglalásával a kirúgott pedagógusok mellett áll ki. 

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a magyar közoktatás jövőjéért érzett felelősségétől vezérelve újabb nyilatkozatot tett közzé. Üdvözlik, hogy az egyre feszültebb helyzetben párbeszéd indult a közoktatás problémáinak megoldásáról a Kormány és a tanárok képviselőinek részvételével, de a párbeszédet ki kell terjeszteni minden érintettre.

Az MTA kiáll a pedagógusok mellett. Fotó: MTA
Az MTA kiáll a pedagógusok mellett. Fotó: MTA

A meginduló folyamat sikeréhez elengedhetetlennek tartjuk az elbocsátott tanárok visszahelyezését eredeti munkahelyükre. Kérjük ennek érdekében a köztársasági elnök közbenjárását.

Ezen kívül kifejtik: 

  • „Előremutató”, hogy a közoktatásért felelős tárca nyilvánosságra hozta a pedagógusok béremelésére vonatkozó intézkedési programját. Ezen túlmenően mielőbb biztosítani kell, hogy a pedagógusok fizetése elérje a diplomások átlagbérét.
  • A tanári pálya vonzóvá tételéhez és a közoktatás színvonalának emeléséhez szakmai autonómiát kell biztosítani a pedagógusoknak. A bérezés legyen teljesítményarányos. A pedagógus utánpótlás biztosítására meg kell erősíteni az egyetemeken a tanárképzést.
  • A közoktatásnak Magyarországon is meg kell kapnia azt a figyelmet és anyagi ráfordítást, mint a világ élvonalát képező és felzárkózásra törekvő európai és Európán kívüli országokban. 

A Magyar Tudományos Akadémia felajánlotta segítségét annak érdekében, hogy létrejöhessen „egy tudományosan megalapozott, korszerű közoktatás feltételeinek kialakítását”.

Tegnap derült ki, hogy megtörtént a pedagógusok 14. kirúgása, amikor az első vidéki tanárt kirúgták egy pécsi iskolából.