5p

A Szülői Hang évek óta a magyar közoktatás javításán dolgozik. Számtalan problémánál felemelte a szavát, most pedig ismét elindított egy fórumot, ahol bárki transzparensen megoszthatja a véleményét. Hiszen a pedagógusok és diákok mellett ott van a harmadik pólus: a szülők hatalmas közössége.

Szülői szókimondó címmel startolt el tanévkezdéskor a Szülői Hang fóruma, ahol bárki bármit megírhat és jelezheti azt, ami a közoktatásban jelenleg bántja. Tavasszal Szószóló címmel zajlott egy hasonló felhívásuk, akkor 3187 fő hívta fel a figyelmet valamilyen problémára országszerte.

Az új fórumot azért indították útjára, mert így tiltakoznak az óvodákat és iskolákat sújtó rendszerszintű problémák ellen. Súlyos gondnak ítélik meg, hogy új törvényeket hoztak a pedagógusok jogállásáról, miközben csak tűzoltás folyik, a valódi problémákat nem orvosolják. A Szülői Hang szerint az oktatási rendszer képtelen felkészíteni a magyar gyermekeket a jövő kihívásaira.

Minden egyes tiltakozás felkerül Magyarország térképére, jelezve a 2023/24-es tanévvel kapcsolatos tapasztalatokat. Nagyon egyszerű csatlakozni, mindössze egy űrlapot kell kitölteni.

Folyamatosan érkeznek az országból a hozzászólások. Fotó: szuloihang
Folyamatosan érkeznek az országból a hozzászólások. Fotó: szuloihang

Az egészen elképesztő hozzászólásokból szemezgettünk:

„Az elsős osztály tanárnője azt mondta, hogy ha esetleg megbetegedne, akkor nincs, aki helyettesítse majd. Akkor gyerekfelügyelet lesz. Ugyanez a tanárnő lemosta évnyitó előtt a falakat, mert nem volt rendes takarítás az új elsősök érkezése előtt.”

„Egy győri gimnáziumban a vizuális kultúra tantárgyat egy nyugdíjas tanár bácsi vette át. Természetesen a gyerekek többet tudnak nála.”

„Elvárt szülői hozzájárulást vezettek be a suliban, gyakorlatilag tandíjat, így próbálva túlélni a nehezedő pénzügyi helyzetet és próbálva megtartani az alulfizetett pedagógusokat. Nem egyedi történet, több állami és egyházi iskola is hasonló módon kezdte a tanévet. Mi marad még az adókból finanszírozott közszolgáltatásokból?!”

„A státusztörvény miatt elmegy a könyvtáros, így a gyerekek nem tudnak könyvet kölcsönözni, pedig sok új és jó könyv érkezett az elmúlt évben.”

„Mivel nincs informatika tanár, ezért a rajztanár tartja az órákat, emiatt nem lesz rajzszakkör. Felvetődött, hogy béreljük ki a termet, megfizetjük a tanár idejét is, csak legyen szakkör. De a tankerület olyan horribilis összeget mond a terembérletért, amit amúgy az iskola diákjai, tanárai nap mint nap használnak, hogy kérdés, érdemes-e.”

„Pintér Sándor szülőknek küldött levelétől kinyílt a bicska a zsebemben.”

„A jobb sorsra érdemes iskolaépület rohad, eközben a tőlünk nem messze levő premontrei gimnázium kollektívája azzal veri a mellét, hogy állami (!!) beruházásból a harmadik (!!!) tornacsarnokukat építik templommal megtámogatva.”

„Az iskolakezdés totál káosz, mivel sokkal több az óraadó, és hozzájuk kell igazítani mindent, ráadásul a tanév rendjét is sikerült augusztus 24-én megjelentetni. Amióta Pintér elvtárs rulez, így mennek a dolgok. Ja, nem. Nem mennek.”

„A napköziben dolgozó pedagógusok a minimum 20 órás munkájukért mindössze 10 órára kapnak munkabért. Ha a saját iskolájuk nem foglalkoztatja őket a hiányzó 14 órában a délelőtti tanórákon, kirendelik őket más iskolákba vagy településre. Ezért felmondanak, a nyugdíjasok meg nem jönnek vissza.”

„Már első nap idegesek és feszültek voltak a tanárok. Ez egy időzített bomba, amin ülünk és nem tehetünk semmit. Borzalmas, elkeserítő, balkáni helyzet van. Magyarország hátra megy, nem előre, és teljes gázzal.”

"A másodikos fiamnak egy tanító tartja valamennyi óráját, mert a másik tanító felmondott, pótolni eddig nem sikerült. Kivétel ez alól a testnevelés, azt rábízták egy idős, nyugdíjas tanító nénire. Ma az egész testnevelésórán ujj- és kéztornát végeztek a gyerekek."

„A jelenlegi helyzet még hosszú évekig húzható azzal, hogy egyre képzetlenebb, vagy idős pedagógusokat rángatnak be/vissza a rendszerbe. Eközben a minőségi tanárképzés megszűnik, és ha évek múltán az aktuális döntéshozók rádöbbennek, hogy nem lesz jó vége, több évtized kell a helyreállításhoz.

„El vagyok keseredve. Pedagógusként béremelés nuku, de több munka igen.”

„Van, ahol az órákat képzés nélküli emberek tartják, sőt, diákok (!!!!!)”

„Olyan ember tart angol órát, akinek nincs tanár végzettsége. Mint kiderült, az igazgatónő barátnője. De már tavaly is a 18 fős osztályból 12 gyereket megbuktatott. Köztük volt olyan fiú, aki a többi tanárnak fordított, ha külföldi diák érkezett.”

„Az iskolánk nagyon rossz állapotban van. Évek óta ígérik, hogy kapunk újat. Eddig is volt két konténerünk, de a felújítás és az új iskola helyett ígértek még kettőt, ami persze nem érkezett meg. Így most a második osztályosok ideiglenesen a régi művelődési házban tanulnak”.

„Elkeseredetten küzdünk évek óta a tanítványaink érdekében. A helyzet nem hogy jobb, de rosszabb. Mindenki reményvesztett és halálosan fáradt. A legelkeserítőbb a cinikus, hazug, ellenünk uszító kormányzati kommunikáció, folyamatosan kétségbe vonják a szakmai hozzáértésünket, a tisztességünket.”

„A státusztörvény miatt az igazgató azt hiszi, mindent megtehet, már most írja a rossz pontokat. Három nap alatt öt kolléga mondott fel.”

„Véleményem szerint országszerte több tízezer, talán százezer embert érint a nyugtalanság, bizonytalanság. Nem csak a felmondó pedagógusok tartják rossznak a státusztörvényt (születéskori nevén bosszútörvényt). Sok pedagógus igenis fél a retorzióktól, amiért sztrájkolni, tüntetni mert. Többen kifogásolják, hogy nem lehet majd kritizálni az oktatási rendszert (ha megteszed, jogalapot ad a kirúgásodra), közben a túlfizetett képviselők azt mondhatják, minden rendben, senki nem tiltakozik”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!