4p

Valódi és átvitt értelemben is. Ugyanis a Pedagógusok Szakszervezetének mai tanévnyitó sajtótájékoztatója fülsiketítő csengőhanggal indult. Nem véletlenül, ugyanis van baj, s egyre csak sokasodik.

Pénteken szeptember 1., indul az új tanév, ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatót a PSZ vezetősége, Totyik Tamás elnök, Gosztonyi Gábor és Tóth Tünde, a két alelnök.

„Az új tanévvel szintet kell lépni, ezért a becsengetéskor a vészcsengőt kell megnyomni szeptember 1-jétől az iskolákban, hiszen továbbra is hatalmas problémák vannak. Miközben műkörmösnek, sírásónak, vagy pénztárosnak mennek el a pedagógusok, addig nyugdíjból hívják vissza a korábbi kollégákat, de lesznek pedagógus végzettség nélküli katonák, biológusok, fizikusok is a katedrán” – indította el a tájékoztatót Gosztonyi Gábor.

Azt is hozzátette, hogy forró ősznek néznek elébe. Jövő héten egyeztetnek arról, hogy megtámadják az Alkotmánybíróságon a státusztörvényt, készül egy beadványuk Strasbourgba a népszavazási kérdések ügyében is, és részt vesznek minden olyan nagy megmozduláson, mint a pénteki Kossuth téri évnyitó, a szeptember 15-i tüntetés vagy az országjárás.

Nem hogy megoldódnának a problémák, egyre több van belőlük. Fotó: Mfor
Nem hogy megoldódnának a problémák, egyre több van belőlük. Fotó: Mfor

Totyik Tamás azzal folytatta, hogy a PSZ elvégezte az előzetes számításokat, és e szerint

5 év alatt várhatóan 21 980 főállású pedagógussal lesz kevesebb, és ebbe a pedagógusképzésekben résztvevőket is belekalkulálták.

„Ez akkora tőrdöfés a közoktatásnak, amit egy rendszer sem él túl” – tette hozzá az elnök.

Látszatra minden rendben van, ám idén legalább 8 ezer fő visszafoglalkoztatott nyugdíjassal takarják el a pedagógushiányt, illetve képesítés nélküli tanárokkal. Labdarúgóedzők tömegesen jelentkeznek testnevelés tanárnak, idegenvezetőket keresnek meg, mert nincs angoltanár, rendszergazdák tartanak informatikaórákat pedagógus képzettség nélkül, de állatorvos is jelentkezett már biológia-kémia oktatónak.

Totyik szerint a legutolsó kompetenciamérés arról árulkodik, hogy minden ötödik általános iskolában van képesítés nélküli pedagógus, és minden harmadikban nem a szakjának megfelelő pedagógus tanít. A 15-16 ezer hiányzó pedagógusszám nem légből vett adat, ugyanis az intézményvezetők nyilatkozatai alapján vált nyilvánossá. 

Az utolsó kompetenciamérés eredménye pedig döbbenetes: 40 százalék funkcionális analfabétáról számol be.

Kérdés, hogy a Covid ebbe mennyire szólt bele, de a PSZ szerint ilyen eredmény után bárhol a világon lemondanának, szakmai vezetőt neveznének ki és vészforgatókönyvet készítenének, hogy a magyar gazdaság ne silány munkaerőhöz jusson hozzá.

Tóth Tünde újonnan választott alelnök a természettudományos tantárgyak körül kialakult számháborúról beszélt, amely során Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár 72 főről beszélt, akit felvettek kémia szakra. De mivel minden ötödik felvett hallgató marad hosszú távon a pályán, így csak 13-14 fővel fogja gyarapítja ez majd a következő 5-10 évben a kémiatanárok számát. De a magyar viszonyokat nézve reálisan inkább 5-7 főt jelent majd.

Az egyre gyarapodó problémákra ezért a PSZ közösségi kampányt indít „Mondd el hat szóban a problémád!” címmel. Ezeket a [email protected] e-mail címre várják.

A sajtótájékoztatón a tanévkezdés előtt egy nappal kiadott státusztörvény végrehajtási rendeletéről is szó esett, ahogy a régóta húzódó pedagógus-béremelésről is. Ez utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy arról nem a sokat ostorozott Brüsszel tehet, hiszen az Európai Bizottságban csak azt kérték, hogy törvénybe kell iktatni a pedagógus-béremelést. Ám ez a törvény azóta sincs sehol, hiába volt márciusban már egy tervezet erről.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!