2p

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli, hogy az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért, de Kozma Ákos tekintse át azt is, "hogyan sérül a gyermekek oktatáshoz való joga".

A PSZ mai közleményében azt írja, az átfogó vizsgálat lehetőséget adna a múltbeli visszásságok feltárására is.

A szakszervezet azt javasolja, az alapvető jogok biztosa tekintse át, "hogyan sérül a gyermekek oktatáshoz való joga" amiatt, hogy egyes településeken évek óta nincs például matematikát, informatikát, vagy nyelveket tanító pedagógus, nincs tornaterem és egyes termekben 16 fokban ülnek a diákok.

A PSZ közleményt írt az ombudsmannak. Fotó: Depositphotos
A PSZ közleményt írt az ombudsmannak. Fotó: Depositphotos

Holott a biztos is arra emlékeztetett a hétfői közleményében: "az alaptörvény deklarálja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, továbbá hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz" - jelezte a PSZ, hozzáfűzve: márpedig szaktanárok és az alapvető feltételek nélkül sérül a diákok joga, aminek egyebek mellett az a súlyos következménye, hogy a gyermekek esélytelenek lesznek a munkaerőpiacon.

Éppen erre hívták fel a figyelmet tavaly októberben, amikor az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala fővárosi és területi irodáinak petíciót adtak át, de csaknem öt hónap alatt ezekre a beadványokra nem érkezett válasz - emlékeztettek.

Közleményében a PSZ nyomatékosan kérte Kozma Ákost arra is: vizsgálja meg, az állam teljesíti-e alkotmányos kötelezettségét a gyermekek nevelésében-oktatásában, s ha nem, kinek a hatásköre Magyarországon, hogy ezt számon kérje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!