2p

A budapesti belvárosi neves gimnázium 28 tanára döntött úgy, hogy nem vesz részt az idei érettségi körüli önkéntes munkában.

A budapesti Veres Pálné Gimnázium közel 30 tanára, a tantestület 42 százaléka csatlakozott ahhoz az érettségi bojkotthoz, amely keretében a tanárok nem vállalnak önkéntes feladatot az érettségi vizsgák lebonyolításában egészen addig, amíg a kormány nem foglalkozik a tanárok 9 pontos követelésével - derült ki az iskola Facebook-oldaláról

A budapesti Veres Pálné Gimnázium tanárainak közel fele csatlakozott a bojkotthoz. Fotó: MTI
A budapesti Veres Pálné Gimnázium tanárainak közel fele csatlakozott a bojkotthoz. Fotó: MTI

Ez azt jelenti, hogy a tiltakozó pedagógusok sem az emelt szintű írásbeli vizsgák javításában, sem az emelt szintű szóbeli bizottságok munkájában nem vesznek részt, továbbá nem vállalnak elnöki feladatokat a középszintű érettségi vizsgákon. Saját intézményünkben diákjaik leérettségiztetése középszinten a munkaköri kötelességük, amit meg is tesznek.

Tesszük ezt mindaddig, amíg a kormányzat a pedagógusok 9 pontos követelésével érdemben foglalkozni nem hajlandó

– írják, hozzátéve: ezzel a törvényes eszközzel kívánják jelezni, hogy a látszólagos csend ellenére a problémák megoldására továbbra sem kaptak semmilyen konkrét, egyeztetésen alapuló választ.

A feladatra való jelentkezés határideje hivatalosan március 2., így több mint két hónap áll rendelkezésére a kormányzatnak, hogy ne csak az aktuális helyzetet oldja meg tűzoltással, hanem valódi javaslatot tegyen a pedagógushiány megoldására, a diák-tanár leterheltség megszüntetésére, az érdemi szakmai egyeztetés feltételeinek megteremtésére.

Saját intézményünkben diákjaink leérettségiztetése közép szinten munkaköri kötelességünk, amit természetesen meg is teszünk - teszik hozzá.

A bojkottot egyébként a tatai Eötvös József Gimnázium 32 tanára indította el, amihez már az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumból, az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumból, három szolnoki és egy tiszafüredi iskolából is csatlakoztak, ebbe a sorba állt bele most a budapesti Veres Pálné Gimnázium is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt szeretnék elérni, hogy az ágazatban azonnali, 45 százalékos fizetésemelés legyen, és hogy a tanárok heti 22-26 tanóráját 22 órában maximálják. A kormánnyal egyelőre nem sikerült megegyezni a követelésekről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!