2p

Navracsics Tibor nemrég arról beszélt, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély.

„Még mindig az alagútban vagyunk. De én optimista vagyok és mindig látom az alagút végét. Végülis ez nem egy hosszú alagút” – ezzel a hasonlattal világította meg egy háttérbeszélgetésen Johannes Hahn költségvetési biztos, hogy hol tartanak a megbeszélések Magyarországgal a felfüggesztett uniós pénzek felszabadításáról - írta az RTL.

A politikus szerint továbbra is várják a magyar kormánytól a jogállamisági eljárásban zárolt 6,3 milliárd euró feloldásához szükséges korrupcióellenes intézkedések teljes végrehajtását. Ide tartoznak azok a jogszabályok és rendelkezések, amelyek feloldanák az Erasmus plusz oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési program leblokkolt finanszírozását is. Jelenleg 21, modellt váltott magyarországi egyetem van kizárva ezekből az európai együttműködésekből az irányító testületeikre jellemző összeférhetetlenség miatt. 

Johannes Hahn azt mondta: ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor sok diák és tanár számára már idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a múlt héten még azt mondta a magyar sajtónak, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély. Szerinte azért nincs előrehaladás, mert az Európai Bizottság egy hónapja nem reagál a legfrissebb magyar javaslatokra. Hahn megerősítette, hogy valóban megkapták a magyar csomagot, de abban nincs újdonság, ezért nehéz rá válaszolni.

A késlekedésnek máris vannak vesztesei, több felsőoktatási intézmény kimaradt az EU által finanszírozott egyetemek közötti együttműködésből, a doktori, posztdoktori képzésekre szánt Marie Curie programból és a Horizont Európa keretében megvalósuló kutatási projektekből - írta az RTL.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!