2018. november 20. 10:00
mfor.hu

A családi- és társasházak előtti járdaszakaszt télen a lakóknak kell biztonságossá tenni, de egyáltalán nem mindegy, mit használnak hozzá.

Hétfőn leesett az első hó, így a Pénzcentrum összeszedte, mit érdemes tudni a tél egyik hétköznapi, de fontos ügyintézéséről, a járdák csúszásmentesítéséről.

Bár a helyi közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatok feladata, a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja, és általában elő is írja, hogy az adott településen vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani. Ha ez elmarad, és valaki balesetet szenved az ingatlan előtti csúszós járdán, a tulajdonos kötelessége megtéríteni a kárt, illetve  bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatják.

Családi házak esetében a tulajdonos feladata a csúszásmentesítés, de társasház esetében sem automatikusan a közös képviselőé. A közös képviselő fealdatai közt ugyanis a társasházakról szóló törvény értelmében nem szerepel a járda csúszásmentesítése. Persze meg lehet vele állapodni, ahogy egy alvállalkozóval is, de fontos, hogy ez esetben minden jogszerűen legyen lepapírozva. Ennek hiányában ugyanis szintén előtérbe kerül a felelősség áthárítása, és végül az okozott kárt a lakókkal téríthetik meg.

És ne sóval csúszásmentesítsünk, mert károsítja a környezetet, és akár 50 ezer forintos büntetést is maga után vonhat. Helyette például a homok, a faforgács és a hamu tehet jó szolgálatot.