TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Mindent bevetnek a cégek, hogy alaposan feltérképezhessék az állásinterjún a potenciális jelölteket, így nem rettennek vissza a tiltott technikáktól sem, mint a stresszinterjú. A legújabb trendek alapján mind gyakrabban használják a kompetencia alapú interjúztatást, a mélyinterjút vagy éppen a videokonferencia-interjút. Időnként azonban a legnagyobb körültekintéssel végzett szűrés is átverhető. Mfor.hu háttér.

Átverhető az interjúztató A legnagyobb bukási lehetőség a videokonferencia világa

Különösen a nemzetközi szintre keresett felsővezetők toborzásában kedvelt egyre inkább a videokonferencia. A multinacionális cégek egységes arculata és üzletvitele egyre inkább azt mutatja, hogy a felsővezetés tagjai, sőt, gyakran a középvezetői szinten is a legfelsőbb vezetés igényt tart a vezető beosztású jelöltek interjúztatására. Bár hazánkban ez az interjú-technika az internetes technológia visszafogottabb fejlődése miatt nem növekszik annyira dinamikusan, mint a tőlünk nyugatabbra, azt már most állítják a szakértők, hogy lesz mitől tartani. Komoly bukási lehetőséget hordozhat ugyanis egy webkamerába nézve több nemzetközi vezető előtt megfelelni.

Assesment centerek

Az úgynevezett assesment centereket valamennyi általunk megkérdezett, fejvadászattal foglalkozó cég kiemelten jó és bevált kiválasztási módszerként említette. Bár nem konkrét interjú, hanem egy összetett interjúztatási módszer, ahol 1-3 nap keretében önálló és csoportos stratégiai szituációs játékokban interjúztatják a jobb kompetenciájú embereket. Erre az összetett módszerre már csak azért is érdemes lesz odafigyelni a jövőben munkavállalóként és munkáltatóként egyaránt, mert kivétel nélkül minden megkérdezett fejvadász állítja, hogy nagyon nagy fejlődési potenciál van az assesment centerekben az új interjúztatási módszerek kialakítása terén.

A színész mindent visz?

A megkérdezett vezető hazai fejvadász cég igazgatója ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába újítják folyamatosan az interjú-technikákat, és hiába alkalmazzák egyre többször azt a technikát, amikor az interjúkat felveszik videóra, és a felsővezetők mondják ki a végső döntést, sokszor akadnak olyan álláspályázók, akik akár színészi díjat is kaphatnának.

A szakember beszámolt egy esetről, amely jó tanulság lehet az interjúztató szakemberek számára. "Egy megbízás során a legkeményebb 5-körös szűrőrendszerben pályáztattuk meg egy nemzetközi cég vezető pozícióját. Mindegyik szűrőn abszolút hibátlanul ment át egy jelentkező, majd nem sokkal a munkába állása után felhívott minket a cég, hogy a felvett ember beült a székébe és tulajdonképpen nem hajlandó dolgozni. Várja, hogy mindenki más dolgozzon helyette."

A fejvadász cég ekkor bemutatta az anyagokat, amelyek alapján tesztelték a szakembert, majd kiderült: a vállalat vezetése sem döntött volna másképp. "Sajnos akadnak, olyan emberek, amelyek még a legprofibb interjú-technikát is galopp-pályának tekintik, és könnyedén veszik az akadályokat. Az ilyen álarcot viselő színészeket sajnos a jövőben sem lehet teljes mértékig kivédeni" – állítja a fejvadász.
 
Garai Katalin

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.