Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Reálértéken számolva több mint két százalékkal csökkent a fizetésünk tavaly az első tizenegy hónapban 2008 azonos időszakához képest. A legnagyobb vesztesek a közszolgák, akik csaknem tíz százalékos mínuszt voltak kénytelenek lenyelni. Az átlagos bruttó bér 197 900, a nettó bér pedig 123 ezer forintot tett ki.

A bruttó átlagkeresetek 0,5, a nettó átlagkeresetek 1,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit 2009 első tizenegy hónapjában a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél, közölte kedden a KSH.

Kevesebbet ér a fizetésünk

A reálkereset viszont - a fogyasztóiár-index 4,1 százalékos növekedése mellett - összességében 2,4 százalékkal elmaradt az előző évitől. Ezen belül a versenyszférában még enyhe, 0,3 százalékos növekedést tapasztaltak, a költségvetési szférában viszont - döntően a 13. havi juttatás kifizetési szabályainak változása miatt – komoly mértékben, 8,7 százalékkal esett vissza ez a mutató.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 197 900 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 198 100, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 200 400 forintot tett ki. Míg a bruttó keresetek a versenyszférában 4,5 százalékkal emelkedtek, addig a költségvetés területén – szintén a 13. havi illetmény megvonása miatt - 8,5 százalékkal elmaradtak el az előző évitől.

Nettó 123 ezer havonta

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 123 ezer forint volt: ezen belül a fizikai foglalkozásúak 91 100, a szellemi foglalkozásúak 156 ezer forintot vihettek haza. 2009. júliustól a havi nettó átlagkeresetek növekedési üteme az adójogszabályok változása miatt meghaladta a bruttó átlagkereset növekedését.

Az átlagos nettó keresetnövekedés 1,6 százalék volt, ezen belül a versenyszférában 4,4 százalékos pluszt, a költségvetési szervezeteknél viszont 5 százalékos mínuszt tapasztaltak.

A 210 500 forint nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 1,1 százalékos emelkedést jelez az előző év január–novemberhez képest. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan hat százalék.

Jelentősebb kereset-növekedés volt megfigyelhető az energiaipar (7,2 százalék), a szállítás, raktározás (5,8 százalék), az ingatlanügyletek (4,5 százalék), valamint az építőipar (4,4 százalék) területén.

Még az alapbére is csökkent a közszolgáknak

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset az év első tizenegy hónapjában átlagosan 3,5 százalékkal nőtt. Ezen belül a versenyszférában dolgozók alapbére 5,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, míg a költségvetési szféra alkalmazottaié az előző évitől 0,2 százalékkal elmaradt.

A versenyszféra kereset alakulásában az is szerepet játszott, hogy - a fizikaiakat jellemzőnél kisebb létszámleépítés eredményeként – a magasabb keresettel rendelkező szellemi foglalkozású munkavállalók aránya az összes létszámon belül nőtt.

Nagy leépítések a versenyszférában

A KSH szerint az alkalmazásban állók létszáma 2009. január-novemberben átlagosan 2 millió 664 ezer volt, ezen belül a költségvetési szférában 748 ezren, a versenyszférában pedig mintegy 1 millió 825 ezren dolgoztak.

A foglalkoztatottak létszáma összesen 3,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Míg a költségvetési szférában - döntően a közfoglalkoztatás bővülése miatt - 3,4 százalékkal nőtt a létszám, addig a versenyszférában 6,8 százalékos létszámcsökkenést regisztráltak.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.