TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Nem a gyors meggazdagodás receptje autógyárban dolgozni: egyszerű betanított gépkezelő munkásként bruttó 151 ezer forintot vihetünk haza havonta, ez a jelenlegi 191 ezres hazai bruttó átlagfizetés alig több mint háromnegyede - derül ki a Merces felméréséből. Szlovákiában ugyanezért átszámítva átlagosan bruttó 131 ezer, Csehországban 185 ezer forint jár.

Az autógyárban dolgozó összes alkalmazott jövedelmét tekintve valamivel kedvezőbb a kép: a magasabb pozícióban dolgozók ("fehérgallérosok") béreit is magában foglaló összesített átlagfizetés bruttó 226 ezer forint.

Természetesen az autógyártáson kívül is van autós élet, ám a felmérés szerint a munkavállalók itt többnyire még alacsonyabb fizetésekért dolgoznak: az autószerelők és a karosszérialakatosok a bevallott jövedelmek alapján bruttó 142  illetve 134 ezer forinttal kénytelenek beérni.  A lakkozók 146 ezer, a karbantartók 188 ezer forint bruttóval számolhatnak havonta.

Ha szerelmünk az autó, és sokat is akarunk keresni, a merces.hu felmérése szerint erre leginkább valamilyen műszaki tervezői vagy folyamatmérnöki pozícióban van lehetőségünk: előbbiek bruttó 321 ezer, utóbbiak 337 ezer forintot kapnak havonta.  

A kutatásból kiderül: a szakmában eltöltött évek számával a fizetés is emelkedik. Egy kevesebb mint egy éve az autóiparban dolgozó munkavállaló átlagosan mindössze bruttó 160 ezret keres, egy-két év gyakorlattal ez a szám 173 ezer, három-öt év után 183 ezer forint, míg egy hat-tíz éve a szakmában dolgozó munkavállaló átlagosan bruttó 191 ezer forintot visz haza.

Az autóipar hagyományosan férfi szakterület: az itt dolgozók alig több mint egytizede (11 százaléka) nő, ők átlagosan 149 ezer forintot keresnek, míg a férfiak összesített átlagfizetése a szektorban 177 ezer forint. 

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.