Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint mielőbbi bérmegállapodásra van szükség az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, hogy haladéktalanul elkezdődhessenek a bértárgyalások a cégeknél, s december 31-ig be is fejeződhessenek - közölte Hernádvölgyi Andrea, az MSZOSZ alelnöke.

Ahhoz, hogy a munkavállalók többsége ne szenvedjen el reálkereset-csökkenést, és ne kerüljön hátrányba a béren kívüli juttatások megadóztatása miatt, elengedhetetlen a minimálbér emelése, illetve ahhoz képest a szakmunkás bérminimum 122 százalékos arány-különbségének megtartása - mondta a szakszervezeti vezető.

Az MSZOSZ a munkavállalói oldal tagjaként a minimálbér 71500 forintról, 78000 forintra emelését tartja indokoltnak. Hernádvölgyi Andrea úgy vélekedett, hogy "nem a realitásoktól elrugaszkodott ötlet a 78000 ezer forintos minimálbér követelése, hiszen a létminimum-számítás szerint 110 ezer forintos összegre lenne szükség".

Az MSZOSZ alelnöke szerint, ha elodázódik a minimálbér-megállapodás, akkor a cégeknél nem tudják az év végéig befejezni a bértárgyalásokat, ami azt jelenti, hogy január elsejétől a munkavállalók nemcsak a béremeléstől, hanem a béren kívüli juttatásoktól is elesnek.

Vaskó Mihály, az MSZOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviseletének vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a térség munkavállalói számára különösen fontos lenne a "tisztességes" minimál-béremelés és a szakmunkás bérminimum 122 százalékos arány-különbségének a megtartása, hiszen a Nyírségben "szégyenteljesek a fizetések" az országos átlag-adatokhoz képest.

Szabolcsban a bruttó alkalmazotti átlagkereset a 197 ezer forintos országos átlaghoz képest alig valamivel több, mint havi 150 ezer forint - hangsúlyozta. Hozzáfűzte, hogy a nettó bér "még ettől is elgondolkodtatóbb", az országos 122 ezer forinttal szemben nem éri el az 59 ezer forintot sem.

A megyei szakszervezeti vezető arra is kitért, hogy a gazdasági válság a munkanélküliség szempontjából Szabolcsot érinti a legsúlyosabban, a térségben a legnagyobb, 24 százalékos a mutató. Jelenleg több mint 56 ezer állástalan ember szerepel a munkaügyi nyilvántartásokban, ennyi munkanélküli csak a rendszerváltáskor, az akkori nagy ipari és mezőgazdasági leépítések idején volt.

Vaskó Mihály még egy adatot említett: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze 42 százalékos a foglalkoztatottsági szint, szemben az országos 52 százalékkal.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.