2009. január 5. 16:14

4,1 százalékos bérfejlesztésben részesülnek 2009-ben a MÁV Zrt. dolgozói, bruttó átlagkeresetük pedig 200 ezer forint felett lesz az idei évben. Míg a fizetési ranglista alján 80 ezer forint körüli bruttó alapbérrel a szakképzetlen dolgozók állnak, addig az élmezőnyt a felsővezetők dominálják, havi 2-3 millió forintos fixszel. Átlagosan szintén 4,1 százalékos fizetésemelésre számíthatnak a MÁV Gépészet Zrt. és a MÁV Trakció Zrt. dolgozói, a MÁV Startnál viszont egyelőre még el sem kezdődtek a tárgyalások az idei bérfejlesztés mértékéről.

Alig visznek haza többet, mint tavaly (Mfor-montázs)

Tavaly átlagosan bruttó 200 ezer forintos alapbérben részesült a MÁV Zrt. mintegy húszezer dolgozója, mondta el az mfor.hu kérdésére egy hétfői háttérbeszélgetésen Zsoldos Marianna, a társaság humánerőforrás igazgatója. Ez azt jelenti, hogy idén - 4,1 százalékos bérfejlesztéssel számolva - bruttó 205-210 ezer forint körül keresnek majd a vasúti infrastruktúra működtetéséért és a forgalomirányításért felelős társaság munkavállalói.

Bruttó 80 ezerért takarítanak

A hr-igazgató által kérésünkre bemutatott bértábla szerint a legkevesebbet idén is az úgynevezett hatos kategóriába tartozó dolgozók (szakképzetlen munkások, takarítók) vihetik majd haza: esetükben a bruttó bérek 79 500 és 100 ezer forint ingadoznak. Igaz, ebbe a kategóriába elmondása szerint csak kevesen tartoznak.

A MÁV Zrt. dolgozóinak többsége - mintegy 10 ezer foglalkoztatott, például a forgalmi szolgálattevők és a műszerészek - az úgynevezett 12-es sávba tartozik: az ő alapbérük bruttó 138 és 232 ezer forint között lesz idén. Igaz, többségüknél ehhez még hozzájön a harminc százalékos pótlék, tette hozzá Zsoldos Marianna.

A bértábla legfelső, 17-es szintjén a csomóponti vezetők és egyéb szakmai irányítók találhatók, akik adott esetben többszáz ember munkájáért felelnek. Az ő alapbérük idén 415 és 698 ezer forint között ingadozik majd. A minimális alapbér egyébként minden sávon belül a MÁV-nál eltöltött szolgálati idővel párhuzamosan nő, még ha nem is jelentős mértékben: például a legmagasabb kategóriában 5 év alatt 415, 5-15 év között 417, 15 év felett pedig 419 ezer forintot tesz ki.

Havi 3,2 milliós fix a vezérnek

Még ennél is lényegesen több üti a markát a MÁV Zrt. menedzsereinek és felsővezetőinek, akik juttatásainak nyilvánosságra hozatala érdekében az [origo] tavaly pert indított a vasúttársaság ellen. Az internetes lap akkor a cég közlésére hivatkozva azt írta, hogy egyes MÁV-vezetők több tízmilliós éves fizetést kapnak. Mosóczi László általános vezérigazgató-helyettesnek bruttó 2,5 millió, Sipos Sándor portfóliókezelési vezérigazgató-helyettesnek bruttó 2,6 millió, Heinczinger István vezérigazgatónak pedig bruttó 3,2 millió forint alapbér járt havonta 2008-ban. A prémium mindhármuk esetében az éves alapbér maximum nyolcvan százaléka lehet.

Zsoldos Marianna az mfor.hu azzal kapcsolatos kérdésére, mekkora tételt képviselnek a bérrel kapcsolatos kiadásokon belül a felsővezetői fizetések, elmondta: az átlagbér ezek nélkül 196 ezer forintot tett ki tavaly, azaz csak néhány ezer forinttal volt alacsonyabb a mindent magába foglaló 200 ezer forintos átlagnál.

Csak a VDSZSZ nem írta alá

Ami a MÁV Csoport többi társaságát illeti, idén 4,1 százalékos béremelésben részesülnek a mozdonyvezetőket foglalkoztató MÁV Trakció, valamint a karbantartásért felelős MÁV Gépészet Zrt. dolgozói is. A személyszállítást végző, jegyvizsgálóknak, kocsivizsgálóknak és pénztárosoknak munkát adó MÁV Start Zrt.-nél viszont egyelőre még el sem kezdődtek az idei évi bértárgyalások, tette hozzá a hr-vezető.

A MÁV Zrt.-nél a bérfejlesztési megállapodást összesen hat szakszervezet írta alá. Nincs közöttük a decemberi kilenc napos vasutassztrájkot meghirdető VDSZSZ Szolidaritás, amely hét százalékos emelést kér 2009-re. Összehasonlításul: a munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseleteket tömörítő Országos Érdekegyeztető Tanács 3-5 százalékos sávban határozta meg az idei évre ajánlott bérfejlesztés mértékét.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.